Dromskåran & person som dricker vatten ur bäck

Oviksfjällen ligger i Bastudalens naturreservat och är som mest känt för den dramatiska Dromskåran som bildades när istidens glaciärer smälte. Från Bydalen och Höglekardalen i Åre kommun kan du enkelt ta dig fjällområdets norra delar. Från Gräftåvallen och Arådalen når du de mer centrala och sydliga delarna av fjällområdet. 

Dromskåran

Med utgångspunkt från Bydalen hittar du en av Sveriges häftigaste kanjonbildningar och områdets mest spektakulära geologiska sevärdhet – Dromskåran. Skåran som är en så kallad sadelskåra, bildades när istidens glaciärer smälte och stora vattenmassor forsade fram i passet mellan Drommen och Falkgångarfjället. Själva skåran är ca 1 km lång, 50 m djup och 150 m bred. I området finns många spännande spår efter istiden, bland annat en slukås som slingrar sig upp för fjällsluttningen. Från Dromskåran kan du vandra vidare och göra en toppbestigning av Drommens topp 1140 m ö h.  

Storfallet

Från Höglekardalen finns en familjevänlig vandring på lågmark. Turen leder genom björk- och granskogar längs den slingrande Storån för att slutligen ta dig nedför en vindlande trappa till det orörda Storfallet. Glöm inte att spana efter storöringen som lurar i det klara vattnet från hängbron du korsar längs stigen. 

Västfjället, Hovdeshögen & Tieknippen

Andra fina fjällturer med utgångspunkt i Bydalen och Höglekardalen kan du få på Västfjället, Hovdeshögen eller Tieknippen. Turen till Västfjället är lättillgängligt och längs leden passerar du Stenhyddan som uppfördes år 1896 som raststuga åt dåtidens luftgäster som besökte området för den rena luftens skull. Stugan är renoverad och passar perfekt för en fikapaus. Tieknippen leder delvis längs Dromskårans kant och bjuder ofta på sommarsnö och stora möjligheter att se renar.  

Arådalen & Dörrsjöarna & Gräftåvallen

Från Arådalen går en av de finaste turerna till Dörrsjöarna som bildades under istiden. Dörrsjöarna består av ett sjölandskap med 10-15 högt belägna fjällsjöar avgränsade med grusåsar. Vid Gräftåvallen finns några kortare, barnvänliga natur- och fiskestigar som passar små vandrare. Härifrån kan du även gå längre rundturer eller ta dig upp på Östfjällets topp. 

Renar på fjället 

Det är inte ovanligt att möta renar på din vandring i området. Renarna hör till Tåssåsens sameby som bland annat har sitt sommarbete och kalvningsland i Oviksfällen. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni.  

Läs mer om renar på hemsidan hållbarafjäll.nu där Tåssåsens sameby berättar mer om renskötseln och var det är tryggt att vistas på fjället under speciellt känsliga perioder. 

Hållbara Fjäll 

Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.  

Renar i fjällen 

Kartor & skyltning 

Lederna i Oviksfjällen är markerade med ett gemensamt skyltsystem. Orangea skyltar markerar sommarled, röda skyltar markerar led som kan användas både sommar och vinter. Kartor med lederna finns uppsatta i området och går även att köpa i tryckt format på Allhuset i Hallen. 

Regler i naturreservat 

Oviksfjällen ligger i Bastudalens naturreservat där särskilda föreskrifter för dig som vistas i naturen. Läs mer om dessa hos Länsstyrelsen Jämtland. 

Bastudalens naturreservat 

Mer information 

På Bydalsfjällens hemsida kan du läsa mer om vandring i Oviksfjällen. Här hittar du även utvalda ledbeskrivningar och kartor. 

Vandra i Oviksfjällen