Åre kommun tar hand om och renar avloppsvatten från hushåll och företag som är anslutna till det allmänna avloppsledningsnätet.

Ledningsnätet är inte dimensionerat för stora fettutsläpp vilket medför att vi har stora problem med igensättning av ledningar på grund av fettutsläpp från bland annat restauranger. Kommunen är inte skyldiga att ta emot spillvatten som avviker från hushållsspillvatten. Spillvatten som innehåller mer än 50 mg fett per liter anses avvika från hushållsspillvatten.

Fastighetsägaren är huvudansvarig och skyldig enligt kommunens lokala avloppsföreskrifter (ABVA) att informera Tekniska avdelningen på Åre kommun om alla verksamheter eller åtgärder inom fastigheten som medför att avloppsvattnet skiljer sig från vanligt hushållsspillvatten och eventuellt kan skada eller påverka reningsprocessen i avloppsreningsverket eller ledningsnätet negativt.

Tömning av fettavskiljare – nytt kommunalt ansvar

Fett från fettavskiljare hos verksamheter med beredning av livsmedel för omedelbar konsumtion klassas enligt ny lagstiftning som ett kommunalt avfall. Kommunerna är från 1 januari 2024 ansvariga för att tömma, transportera och omhänderta fett från dessa fettavskiljare. Med omedelbar konsumtion menas till exempel en restaurang som serverar mat för att äta på plats eller som take away. (Livsmedelsföretag som producerar livsmedel för vidare försäljning i ett butiksled omfattas inte av kommunalt insamlingsansvar.)

För att göra övergången så smidig som möjligt har vi gjort en upphandling där alla verksamheter som idag tömmer fettavskiljare i kommunen har haft möjlighet att komma in med anbud. Vi har i Åre kommun hittills antagit två företag för tömning av fettavskiljare:

  • Reaxcer AB: Tottvägen 3, 837 51 Åre, telefon: 0647-10 875
  • Avloppsservice AB: Åsbacksvägen 12, 836 71 Ås, telefon: 063-10 90 00
  • Fler tömningsföretag kan tillkomma

Fastighetsägare med fettavskiljare är fria att själva välja vilket av dessa företag ni vill anlita. Dessa företag kommer sköta tömningsbeställning och fakturering. Om livsmedelsverksamheten nu får fakturor på tömning av fettavskiljaren så behöver det ändras. Fastighetsägaren kan efterfakturera livsmedelsverksamheten. Kontakta det företag som du väljer ska tömma fettavskiljaren gällande rätt faktureringsadress.

Kommunen kommer få information om antalet tömningar av fettavskiljare från de företag som tömmer dessa. Vi kommer även kunna följa upp eventuella brister på fettavskiljarna som kan påverka det kommunala avloppsnätet. 

Mer information

När avloppsvattnet kyls ner i ledningsnätet stelnar fettet och fastnar på rörväggarna i avloppsledningarna och täpper så småningom igen rören. Fettet kan orsaka luktproblem och avloppsstopp vilket kan leda till översvämning av avloppsvatten i källarutrymmen och utsläpp av orenat avloppsvatten till vattendrag. Avloppsstoppen kan medföra stora kostnader för renspolning och ersättning till drabbade fastigheter. De som hanterar fett och matolja dagligen i sin verksamhet kan bli skadeståndsskyldiga vid felaktig hantering som orsakar dessa stopp. Med hjälp av en fettavskiljare kan du motverka stoppen.

• Bageri
• Hamburgerbar
• Konditori
• Café
• Mottagningskök
• Storkök
• Catering, större verksamhet
• Personalmatsal, större verksamhet
• Rökeri
• Charketuriindustri
• Pizzeria
• Gatukök
• Friteringsanläggningar
• Restaurang
• Livsmedelsbutik med charkdisk och/eller egen matproduktion
• Salladsbar

Storlek på fettavskiljare beror på öppettider, storlek och typ av verksamhet som drivs. Oftast kan man få hjälp med dimensionering av fettavskiljare via leverantören. Det är viktigt att du kontrollerar att den är godkänd, inte bara testad, enligt EU-standarden SSEN 1825-1. Vid installation av fettavskiljare tänk även på:

 

• Vid väsentlig förändring eller renovering av en verksamhet krävs en anmälan till Byggenheten »
• Vid installation av fettavskiljare för befintlig verksamhet krävs i dagsläget ingen anmälan till Åre kommun.
• Fettavskiljare skall vara lätt tillgänglig för tömning. Lock och manlucka får inte vara övertäckt.
• Vid hämtning vintertid skall vägen snöröjas och hållas halkfri. Avstånd mellan uppställningsplats för tömningsbil och fettavskiljaren får inte överstiga 25 meter om inte särskilda skäl föreligger.

 

När fettavskiljaren är installerad ska fastighetsägaren teckna tömningsabonnemang med någon av Åre kommuns upphandlade entreprenörer.

Fastighetsägaren ansvarar för att fettavskiljaren sköts, töms och kontrolleras enligt tillverkarens drift- och skötselinstruktioner. Anledningen är att fastighetsägaren har ett större intresse av att fettavskiljaren blir tömd eftersom bristfälligt tömd fettavskiljare kan påverka avloppsrören på fastigheten. Det är även fastighetsägaren som ansvarar för när det blir stopp i avloppsledningsnätet eller skada orsakad av fettutsläpp på grund av bristande fettavskiljning.

Prissättningen är även i fortsättningen fri mellan entreprenörerna upp till en maxavgift. Maxavgiften är satt till:


”Entreprenören får fakturera avfallslämnaren maximalt 1800 kr/timme + faktisk behandlingskostnad. Kostnad för arbete jourtid under vardagar mellan 16:00-06:00 och helger samt tilläggstjänster får tillkomma.”

Tömningsintervallet styrs av kommunens lokala föreskrifter (ABVA och Renhållningsordningen). Vi har också vägt in delar av Lagen om allmänna vattentjänster och Svenskt Vattens råd vid mottagande av vatten från industri och annan verksamhet (se bilaga). Eftersom de flesta verksamheter med fettavskiljare i Åre kommun har säsongsvarierad belastning finns inget generellt lokalt beslutat tömningsintervall. Tömningsintervallet måste anpassas utifrån respektive verksamhet, livsmedelsproduktion och öppettider.


Fastighetsägaren behöver tillsammans med tömningsföretaget lägga upp tömningsintervall för fettavskiljaren anpassat för livsmedelsverksamheten så den klarar att avskilja fett ur avloppsvattnet. Detsamma gäller för företag med oljeavskiljare. Fastighetsägaren och livsmedelsverksamheten ska följa det som anges i kommunens lokala föreskrifter (ABVA och Renhållningsordningen) samt dessa anvisningar och information om fettavskiljning på are.se. Det finns även mer information om fettavskiljare i Lagen om allmänna vattentjänster, Råd från Svenskt Vatten om mottagning av vatten från industri och annan verksamhet. Allt samlat i ett dokument: 

pdf Regler och information fettavskiljare (72 KB)

En fettavskiljare består av olika kammare där fettet separeras från vattnet. Fettet är lättare än vattnet och flyter upp till ytan. Matrester/slam och andra tyngre partiklar sjunker i stället till botten och bildar slam. Vattnet som passerar fettavskiljaren separeras därför både från fett och slam. Fettavskiljaren måste tömmas och rengöras regelbundet enligt tillverkarens anvisningar och så ofta att den alltid uppfyller avsedd funktion. Om det går för lång tid mellan tömningarna blir fettlagret på ytan och slamlagret på botten för tjockt. Konsekvensen blir att fettet inte hinner avskiljas ur avloppsvattnet på grund av att tiden det tar för spillvattnet att passera genom fettavskiljaren har minskat. Detsamma gäller för oljeavskiljare.