Varje år genomför renhållningen en plockanalys av hushållsavfall i Åre kommun. Detta gör vi för att se vad som finns i sopkärlen.
Vi vill bland annat få svar på:
- Hur mycket avfall som är rätt sorterat.
- Hur mycket farligt avfall det finns i restavfallet/det brännbara avfallet.
- Hur mycket förpackningar det finns i restavfallet/det brännbara avfallet.
Inför analysen tömdes drygt 200 kärl i Järpen vilket gav cirka 6,2 ton restavfall/brännbart hushållsavfall. Efter att avfallet blandats togs det fem delprover på cirka 100 kg styck som sedan analyseras var för sig.
Analyssvaren
Delproverna av hushållsavfallet har nu analyserats och endast 35 procent av det som fanns i soppåsarna var rätt sorterat. Hushållens restavfall i Järpen bestod bland annat av 29 procent förpackningar, 32 procent matavfall och 0,4 procent farligt avfall (elavfall). Allt detta avfall skulle egentligen ha sorterats ut var för sig.
Förpackningar
Andelen förpackningar i restavfallet har ökat jämfört med plockanalyserna tidigare år. Årets siffra på 29 procent är betydligt högre än resultaten 2019 och 2020 då 23 respektive 19 procent av restavfallet bestod av förpackningar.
När du köper en förpackning i affären betalar du för att den ska återvinnas. Om förpackningen istället hamnar i soppåsen och skickas till förbränning innebär det också att du får betala ytterligare en gång via renhållningstaxan för kärltömningen. Under ett år kostar det Åre kommun nästan 1,2 miljoner kronor för att skicka dessa förpackningar till förbränning vilket i slutändan påverkar renhållningstaxan.
Det är lagstadgat att du ska sortera dina förpackningar så att de kan återvinnas och användas till att göra nya förpackningar. Genom att lämna förpackningarna till materialåtervinning så sparar vi både energi och naturresurser. Bland annat så kan:
- Stål, aluminium och glas återvinnas hur många gånger som helst.
- Pappersförpackningar och tidningar återvinnas upp till sju gånger och var tredje pappersförpackning i affären är tillverkad av återvunna förpackningar.
Matavfall
Åre kommun har som mål att öka utsortering av matavfall till 800 ton matavfall år 2025 då den länsgemensamma biogasanläggningen i Östersund ska tas i drift. Matavfallet skickas i dagsläget till en biogasanläggning i Verdal där det blir biogas till kollektivtrafiken i Trondheim. Här hittar du mer information om du vill ansluta dig till Åre kommuns matavfallsinsamling.
Farligt avfall
Det är väldigt viktigt att farligt avfall sorteras ut och hanteras separat. Det ska lämnas till FA-stationen (miljöstationen) i Järpen. Elavfall, batterier och lampor kan också lämnas på återvinningscentralerna i Hallen, Staa och Brattåsen. Elavfall räknas också som farligt avfall och alla som säljer produkter som drivs med sladd eller batteri är också skyldiga att ta emot det när det är förbrukat.
Vid plockanalysen hittades bland annat 30 småbatterier, 5 lampor, en vattenkokare, en miniräknare, en rakapparat, sladdar och en sexleksak som inte skulle ha kastats i soppåsen.
Restavfall
Här är exempel på vad som hör hemma i restavfallet:
- Använd kattsand
- Bakplåtspapper
- Bindor/tamponger
- Blöjor
- Cigarettfimpar
- Dammsugarpåsar
- Diskborstar
- Kladdiga köttpåsar
- Kondomer
- Kuvert
- Matolja
- Pennor
- Rakhyvel
- Snus
- Städsopor
- Tandborstar
- Tandtråd
- Tops