Vandrare dricker ur bäck och kaffepanna på eldstadi naturen

Värna om renarna i fjällen 

Renar kan du möta på lite här och var under din vandring. Varma sommardagar letar de sig gärna till snölegor för svalka. De flesta av våra fjällområden som är populära för vandring är renbetesmark där det är viktigt att du visar hänsyn till renarna. Renar är känsliga för störningar och behöver få utrymme att ströva ostört. Ta för vana att alltid hålla din hund kopplad när du är ute i naturen. Om du ser en vandrande renhjord – sätt sig ned och betrakta dem på avstånd och undvik att gå rakt emot renar du möter på fjället. Ett tips är att ta med dig en kikare på turen för att kunna spana på djuren. 

Varje år omkring kalvningstid, mellan april-juni, är fjällområdet en stor barnkammare för vajorna och deras kalvar. Renar är känsliga för störningar året om men under den här perioden ökar risken att kalvarna skiljs från sina mammor om de blir skrämda av människor och hundar. Visa därför extra hänsyn under den här perioden när du rör dig ute i våra fjällmarker. 

Äta ute

Vi rekommenderar varmt att flytta ut lunchen – det är härligt att plocka med sig matsäck i ryggsäcken eller laga mat på spritkök eller över öppen eld under vandringen. Gör upp eld där marken är tålig, helst vid en färdig grillplats och ta alltid med dig matrester och sopor hem. Är det väldigt torrt i markerna är en god macka eller hemgjord sallad smart att ta med för att undvika att tända en eld. Har någon före dig varit glömsk gör du naturen en stor tjänst genom att även ta med deras skräp hem! 

Här bjuder vi på ett himmelskt recept på renskavsgryta tillagat på spritkök – och det bästa av allt, lingonen kan du enkelt plocka direkt i naturen och slipper köpa med dig från affären! 

Ingredienser: 

  • Renskav 
  • Några nävar solmogna lingon (lättplockade och finns ofta i mängder att hitta i skogen) 
  • Kantareller (har du skattsökarögon och en lite tur hittar du dem i skogen om säsongen är rätt) 
  • Gul lök 
  • Grädde 
  • Smör att steka i 
  • Salt och peppar för att förhöja smakerna 
  • Potatis (gärna förkokad hemma) 

Gör så här: 

Ta fram spritköket om du har ett eller gör upp en eld på en säker plats. På med panna, gärna med djupa kanter. Förväll kantarellerna i torr panna så vattnet kokar bort. Tillsätt smör och bryn renskav och lök tills det fått fin gyllenbrun färg. Häll i grädden, låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar efter smak. Toppa med de färska lingonen när det är dags att äta. Har du förkokat potatisarna hemma gör du tillagningen lite enklare, men det går givetvis lika bra låta de gula knölarna koka i en panna på plats – även om det kräver en gnutta mer tålamod. Och du, grytan går också fint att äta som den är, utan potatis. 

Sova ute

Det finns många mysiga stugor och boende att stanna vid under fjällvandringen men det är något speciellt med att endas ha en tältduk mellan sig och stjärnhimlen. Och sällan sover man så gott som ute i naturen. Ta med dig tältet och skapa ditt eget tillfälliga viste i skogen eller på fjället. Sätt upp tälten på tålig mark som ligger på ordentligt avstånd från bostadshus och stanna en natt eller två. Ju mer avskilt – desto exklusivare upplevelse!  

Nöden har en lag 

Gör dina behov långt ifrån vattendrag och där folk passerar. Gräv gärna en ordentlig grop och täck över med jord eller en stor sten. Gräv också ned pappret eller ta med det hem. 

Betala ledavgift 

Genom att betala i de områden som tar ut en ledavgift bidrar du till att naturen och marken kan lämnas över i gott skick till kommande generationer. När vandrarna blir många slits marken och det krävs underhåll med spång, spån och markeringar för att naturen inte ska ta skada. Med hjälp av ledavgifter kan även fler utedass, mysiga vindskydd och rastplatser byggas längs lederna som gör din vandring mer trivsam. Information om avgifter finns oftast i anslutning till ledstart. 

Välj en lämplig stig eller led 

Det är härligt att ströva fritt i skog och fjäll men det finns också många fördelar med att hålla sig till markerade leder. Här är risken inte så stor att du kommer för nära någons hus, går över åkrar eller nyplanterad skog – och inte heller hamnar i en alldeles för blöt myr. Ofta är lederna säkrade mot slitage med hjälp av spång och en bonus är att framtagna leder oftast tar dig till fina platser. 

På våren är marken särskilt känslig då det är väldigt blött på många ställen. Använd de spänger du ser längs leden. 

På vintern är skidor det vanligaste sättet att ta sig fram men det finns också fina ställen där du kan promenera. Tänk på att välja en annan väg än skidspåren som är preparerade och avsedda för skidåkare. Det finns några få ställen där det är tillåtet att dela skidspåren med skidåkarna men det hör inte till vanligheten. På vissa ställen finns speciellt iordninggjorda leder för vintervandring. Snöskor är också ett härligt sätt att ta sig fram i obanad terräng – bärigheten från skorna gör att du inte sjunker ned i snön utan kan ta dig genom snötyngda skogar och även lättsamt upp på fjälltoppar.