Sylarna

I Åre kommuns västra del hittar du de välkända fjällområdena kring Jämtlandstriangeln. Snasahögarna med Tväråklumparna och Getryggen, Blåhammarfjället och Sylarna bjuder på mäktiga vandringsupplevelser i storslagen miljö. Österut ansluter Bunnerfjällen och Härjångsfjällen med sina inte fullt så välbestigna toppar. Lite längre norrut ligger Storliens fjällområde där du bland annat kan vandra längs den anrika Blomsterstigen.  

Storulvån, Sylarna & Blåhammaren

År 1897 stod STFs första turiststation Sylarna klar. Det var startskottet för vad som skulle komma att bli ett av våra mest kända och välbesökta områden för vandring – Jämtlandstriangeln. Här har STF sedan dess bedrivit verksamhet med flera fjällstationer som erbjudit både mat och sovrum. Otaliga är de fötter som vandrat över dessa fjäll och fascinerats av dess skönhet. Marken i området är också renbetesmark där stora delar, av de för vandrarna populära områdena, dessutom är kalvningsland. För att nyttjandet av marken ska ske i balans mellan turismnäring och samer ber vi dig visa hänsyn till djuren och deras hem.  

Sylarna runt med sina vassa toppar och glaciärer är ett lite mer avancerat flerdagsäventyr. Här tar du dig från Storulvån till Blåhammaren och in på den norska sidan via Storerikvollen och Nedalshytta, genom Ekorrpasset och vidare till Sylarnas fjällstation för att avsluta där du startade, vid Storulvån. Du kan även vandra turen i motsatt riktning.  

Utöver Jämtlandstriangeln finns många fina vandringar att göra i området. Med utgångspunkt från Storulvån kan du vandra den vackra blomsterstigen som leder till upp till Getryggens topp eller bestiga Storulvåfjället. Snasahögarna med Sönner och Norder Tväråklump är en skön tur med vackra vyer och en lockande badtjärn längs leden.

Handöl & Enafors

Från Storulvån finns även leder ned mot t ex Handöl och den mäktiga Handölsforsen med hela 110 meters fallhöjd där vattenmassorna letar sig ned över stenhällar. Från Enafors kan du bland annat vandra till det lite mindre vattenfallet Silverfallet. Här tar dig stigen genom mysiga dalraviner, skyddande skogar och över spångade myrar. Du har dessutom chansen att se ett rikt fågelliv med ripor, tjädrar och beckasiner. 

Storlien

Storliens mest kända vandringsled anlades redan 1890. Blomsterstigen som den idag heter, nyttjades av dåtidens luftgäster som kom för den friska luften och ett ökat välmående. Längs leden finns många bänkar att pausa vid och njuta av utsikten och naturen. Här finns också som namnet förtäljer många vackra blommor att studera. Det finns även flera fina vandringsleder på södra sidan om järnvägen, bland annat rund Sandtjärnarna. 

Bunnerfjällen & Härjångsfjällen

Bunnerfjällen och Härjångsfjällen är två högfjällsområden som ligger öster om Jämtlandstriangeln. Här är vandrarna betydligt färre och området kräver att du kan läsa karta och kompass för en trygg vistelse. Det finns flera fina toppar och högt belägna sjöar att utforska. Kyrkstensfjället, Östra och Västra Bunnerstöten, Lill-Stendalsfjället, Gåsen och Stora Härjångsstöten är några av de högre topparna. Området kring Bunnerfjällen är kalvningsland för renarna i Handölsdalens sameby så visa extra varsamhet under kalvningstid.  

Renar på fjället 

Området är betesmarker och kalvningsland för renar som främst hör till Handölsdalens sameby. Respektera att markerna är djurens hemvist. Renar är känsliga för störningar året om men speciellt runt kalvingstid från april-juni.  

Området kring Jämtlandstriangeln har ett högt besökstryck och här krävs extra varsamhet för att inte riskera att störa renarna.  

Läs mer om vad du bör tänka på när du möter renar på fjället.  

Renar i fjällen

Kartor & skyltning 

I västra Jämtlandsfjällen finns flera olika fjällområden där skyltsystemen för lederna ser lite olika ut. Storliens södra del har ett eget skyltsystem som sätts upp under sommar/höst 2024 (blå skyltar med färgmarkering för olika leder) medan skyltningen i övriga områden framför allt hör till det statliga ledsystemet. 

Karta över vandringsleder södra Storlien

Regler i naturreservat 

Vissa av fjällområdena ligger i Vålådalens naturreservat där särskilda föreskrifter för dig som vistas i naturen. Läs mer om dessa hos Länsstyrelsen Jämtland.   

Vålådalens naturreservat

Mer information 

Läs mer om vandring i fjällområdena på respektive hemsida. 

Vandra Jämtlandstriangeln

Vandra i Storlien

Vandra i södra Storlien