Åre kommun beviljades tidigare under året 150 000 kr för att under 2024 undersöka möjligheterna till att ingå ett kommunalt partnerskap. Under torsdagen beslutade kommunfullmäktige om att gå vidare med projektet och ansöka om partnerskap.

Två-årigt partnerskap med Panajachel 


Det är den SIDA-finansierade organisationen ICLD (Internationellt center för lokal demokrati) som i början av året bjöd in Åre kommun att delta i ett kunskaps-nätverk med syfte att utforska och undersöka möjligheten att ingå i ett partnerskap tillsammans med någon av de övriga deltagande kommunerna från Guatemala och Colombia. Nätverket har erbjudit en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyten. Under kommunfullmäktige den 24 oktober beslutades att Åre kommun kommer gå vidare och ansöka om projektmedel för att ingå i ett partnerskap med den Guatemalesiska kommunen Panajachel under åren 2025 och 2026.

Inom ramen för Åre kommuns arbete med de politiska målen och agenda 2030-målen


Projektet, som är helfinansierat av den svenska regeringen, är en aktivitet som förväntas bidra till Åre kommuns arbete med agenda 2030-målen, men också det politiska målet om att stärka demokratin och delaktigheten i Åre kommun. Arbetet kommer att fokusera på att främja delaktighet för ungdomar och ursprungsbefolkning samt förbättra jämställdheten mellan män och kvinnor.

– Vi har mycket att vinna på ett partnerskap med Panajachel. Vi brottas med samma utmaningar och delaktighetsfrågor är prioriterade mål i båda kommunerna. Vi tror att Åre kommun med hjälp av projektet kan växla upp arbetet med att öka delaktigheten för våra medborgare, inte minst bland ungdomar och ursprungsbefolkning. Samtidigt kan vi bli bättre på att arbeta utifrån ett jämställdhetsperspektiv, säger Fredrik Olausson, demokratisamordnare på Åre kommun.

Under året har ICLD skapat forum där Åre kommun och Panajachel fått möjlighet att diskutera sakfrågorna och det har blivit tydligt att Panajachel har mycket erfarenhet och kunskap att dela. Genom att ingå ett partnerskap och vara en aktiv del av ICLD:s nätverk får Åre kommun tillgång till finansiering men också verktyg, metoder och kunskap från både svenska och latinamerikanska kommuner.

Innan året är slut förväntas Åre kommun få återkoppling från ICLD om huruvida projektet godkänns eller inte.

Här kan du läsa mer om projektet och ICLD.

Gruppfoto, delar av projektets styr- och projektgrupp.

Från vänster:

Malin Bergqvist, strateg social hållbarhet, Åre kommun
Byron Mateo Sac, oppositonsborgarråd, Panajachel
Fredrik Olausson, demokratisamordnare, Åre kommun
Björn Nilsson (VV), ordförande Demokratiberedningen, Åre kommun
Annica Löfgren, Samisk samordnare, Åre kommun
Samuel Shon Rosades, borgmästare, Panajachel
Elida L Matzar Churinel, strateg social hållbarhet, Panajachel
Peter Jansson (C), vice ordförande Demokratiberedningen