Hjälp Åre kommun undvika att matavfall blir restavfall. Både för miljön och din egen plånbok.

Under perioden januari-augusti i år har Åre kommun ökat sin matavfallsinsamling med 33% jämfört med samma period 2023. Detta är fantastiskt! Men vi behöver bli ännu bättre.

Plastpåsar i matavfallet = problem

Det matavfall som lämnas till kommunens insamlingssystem transporteras till en biogasanläggning (Ekogas) som producerar biogas och biogödsel för spridning på åkermark. Behandlingsprocessen hos Ekogas kan inte sortera bort plast och annat felsorterat ur matavfallet. Det är därför oerhört viktigt att matavfallet samlas in i papperspåsar och inte i plastpåsar (gäller även så kallade biopåsar).

Ekogas har kontaktat Åre kommun om att matavfallet som vi lämnar hos dem fortfarande innehåller plastpåsar/säckar vilket är ett stort problem. Om det fortsätter komma plastpåsar/säckar i matavfallet kan det innebära att hela leveransen (10-14 ton) matavfall måste hanteras som restavfall och förbrännas.

Använd avsedd matavfallspåse

Vi vill därför understryka vikten av att matavfallet lämnas i papperspåsar och absolut inte i plastsäckar/påsar (gäller även så kallade biopåsar). Om det vid kärltömning upptäcks plastpåsar i matavfallskärlen så töms inte matavfallskärlen. Då måste ni lägga över matavfallet i papperspåsar eller lägga allt i restavfallskärlet så töms det vid nästa tömningstillfälle.

Här hittar du mer information om kommunens utlämning av papperspåsar. 

Risk för felsorteringsavgift

Om problemen med plast i matavfallsinsamlingen fortsätter efter 1 november kan Åre kommun komma att fakturera en felsorteringsavgift enligt renhållningstaxan.

Tips

Följande kan slängas i matavfallet; biologiskt avfall (matrester, urkokta köttben, ägg- och fruktskal) inklusive te, kaffe, servetter och torkpapper. Se till att dränera av vätskan ordentligt och lägg använda servetter/torkpapper i botten på påsen så den håller sig torrare.

Följande ska inte slängas i matavfallet; snus, fimpar, tuggummi, glasspinnar, grillspett av trä, vinkorkar, andra papperspåsar än de bruna, plastfolie, blomjord, krukväxter, trädgårdsavfall, kattsand, spillning från husdjur. Krukväxter, snus och cigarettfimpar är inte matavfall.

Mer information