Åre kommun ska öka med närmare 5 500 invånare till 2050. Det beslutade kommunfullmäktige den 1 oktober.

Den 1 oktober beslutade kommunfullmäktige att sätta ett långsiktigt befolkningsmål för Åre kommun. Målet som är satt siktar på att vi ska vara 18 000 invånare år 2050 – en ökning med 44% jämfört med dagens invånare

Befolkningsmål 18 000

Kommunfullmäktiges beslut den 1 oktober var att sätta befolkningsmålet till 2050 på 18 000 invånare. Det betyder att Åre kommun siktar på att öka befolkningen med cirka 5 500 invånare på 25 år, vilket är i linje med kommunens befolkningsökning de senaste tio åren. Målet kan tyckas enkelt satt utifrån det senaste decenniets tillväxt men det är sällan befolkningsökningar håller en jämn linje.

För att det ska vara möjligt för Åre kommun att fortsätta växa i den takt befolkningsmålet anger behöver vi bland annat; utreda och hitta modeller för VA-kapaciteten i kommunen och se över den kommunala servicen.

Utifrån den befolkningsanalys som ligger till grund till beslutet har vi underlag för att enklare kunna följa upp befolkningsmålet och finjustera våra insatser under de kommande åren.

Varför ett befolkningsmål

Tidigare har vi arbetat med befolkningsprognoser som varit baserade på historiska data. Ett befolkningsmål är i stället hämtat ur ett scenario som tar hänsyn till omvärldsfaktorer, trender och olika tillväxtstrategier kommunen kan välja att arbeta efter. Varken befolkningsprognoser eller befolkningsmål presenterar en absolut sanning men det ger en fingervisning om var kommunen är på väg. Detta ger oss möjlighet att planera för en långsiktig hållbar tillväxt samt ger en större samsyn mellan kommunen, externa aktörer och invånare om var vi är på väg.

 – För att vi ska kunna möta framtidens behov och planera vår kommun på ett hållbart sätt, behöver vi tydliga mål. Befolkningsmålet ger oss den vägledning vi behöver för att förbereda oss för fler invånare. Det arbete som har gjorts för att förbättra organisationen i Åre kommun ger oss bra förutsättningar att samarbeta över olika verksamheter och vara förberedda när fler väljer att bosätta sig i vår fina kommun, säger Sara Schelin, kommundirektör.
 

Tre befolkningsscenarier

I den scenarioanalys som låg till grund för fullmäktiges beslut ritades tre scenarier upp:

  • Hög befolkningstillväxt (+9 800 invånare). Baserat på en tillväxt i nivå med de snabbast växande kommunerna i landet de senaste tio åren.
  • Medel befolkningstillväxt (+5 900 invånare). Liknande befolkningsökning som Åre kommuns tillväxt de senaste tio åren.
  • Låg befolkningstillväxt (+2 800 invånare). Följer befolkningsutvecklingen i genomsnitt i Sverige de senaste tio åren.

Olika ambitionsnivåer kräver olika förutsättningar. För scenarierna med hög- och medeltillväxt kunde vi se ett ökat behov av personal både inom barnomsorg/grundskola samt äldrevård. Vid den låga tillväxten minskade däremot behovet av personal inom barnomsorg och grundskola medan behovet av personal inom äldrevården ökade drastiskt. I alla tre scenarier syns ett stort ökat behov av permanentbostäder.

Faktorer som påverkar

I underlaget till beslut om ett befolkningsmål ligger ett antal faktorer till grund. Några av dem kan vi som kommun påverka (kommunal service, kompetensförsörjning, näringslivets utveckling). Andra har vi ingen, eller närapå ingen, möjlighet att påverka (fastighetspriser, viljan att bo naturnära, trender kring distansarbete). En del kan vi påverka något (efterfrågan att leva och bo i kommunen, bostadsbestånd, utbildning och arbetsmöjligheter för unga).

Vanliga frågor om befolkningsmålet

Svar: Syftet med att sätta ett befolkningsmål är att skapa en långsiktig plan för kommunens tillväxt. Det ger en riktning för framtida investeringar, samhällsplanering och strategiska beslut som påverkar hela kommunen. Befolkningsmålet hjälper oss att förutse och hantera utmaningar och möjligheter som kommer med tillväxt.

Svar: En befolkningsprognos baseras på historiska data och förutspår framtida befolkningsutveckling baserat på tidigare trender. Ett befolkningsmål, däremot, är en viljeyttring från kommunen som sätter en önskad riktning för framtida tillväxt och är grunden för kommunens strategiska planering.

Svar: VA-kapaciteten (vatten och avlopp) är en kritisk faktor i alla scenarier. I högscenariot måste frågan lösas snabbt för att möjliggöra tillväxten, medan den i medelscenariot fortfarande är viktig men mindre akut. Lågscenariot kräver inte lika stora investeringar i VA, men långsiktiga lösningar behövs oavsett scenario.

Svar: Efter att befolkningsmålet har godkänts, kommer kommunen att integrera målet i den långsiktiga planeringen. Detta inkluderar översiktsplaner, vattentjänstplaner och bostadsförsörjningsplaner, samt samarbete med externa parter för att säkerställa en hållbar utveckling.

Svar: Arbetet leddes av en styrgrupp med deltagare från samtliga kommunala kontor och i dialog med kommunstyrelsen, kommunledningsgruppen och externa aktörer. Detta breda deltagande säkerställde att målet blev väl förankrat och kvalitetssäkrat.