Vecka 43 är det Kockduellsvecka i Åre kommun för våra niondeklassare. Tävlingen genomförs i samarbete med hemkunskapslärarna, JGY Åre restaurangskola, samt lokala matbutiker och restauranger. Tillsammans stärker vi restaurangbranschen och dess möjligheter i vår kommun.

Tävlingen inleds med att eleverna får en råvarukorg som de ska använda för att skapa en maträtt. Varje elev presenterar sin rätt på två tallrikar – en till juryn för bedömning och en som eleven själv får njuta av. Juryn består av restaurangägare från skolans närområde; Beatrice Carlsson, lärare från restaurang- och livsmedelsprogrammet tillsammans med elever från gymnasiet, Jens Mattiasson, butikschef, samt en representant från elevrådet.

– Kockduellen är en viktig aktivitet för att väcka tidigt intresse för kreativ matlagning och förhoppningsvis för restaurangbranschen som helhet. Den skapar engagerade elever och deras kunskaper och intresse för matlagning kan fortsätta växa, säger Therese Nordfeldt, Näringslivssamordnare i kommunen.

För att tävlingen ska kunna genomföras krävs råvaror, och i år sponsras dessa av lokala matbutiker. Tillgången till kvalitetsråvaror har stor betydelse för både matlagningen och barnens motivation att utvecklas i köket.

Anna-Lena, hemkunskapslärare, ser stora fördelar med samarbetet mellan skolan och arbetslivet;

– Det erbjuder både bra råvaror och inspiration till eleverna att utforska olika yrkesvägar inom matlagning och kost. Dessutom får vi hemkunskapslärare ett naturligt sätt att mötas och inspireras av varandra.

Tävlingsdatum för kommunens skolor:

Hallens Skola: Tisdag 22 oktober
Duveds Skola: Onsdag 23 oktober
Mörsils Skola: Torsdag 24 oktober

Pressinbjudan

Media bjuds in att närvara på Kockduellen. För mer information kontakta Linnéa Sahlmén, Skola- och arbetslivsutvecklare.

Kontakt

Linnéa Sahlmén
Skola- och arbetslivsutvecklare
0647-162 32
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.