Under det extra nämndsmötet som hölls i Åre kommun fredagen den 24 november samlades barn- och utbildningsnämnden för att diskutera de ekonomiska utmaningarna som präglar barn- och utbildningsförvaltningen i Åre kommun.
Mötet var särskilt inriktat på att diskutera de nödvändiga effektiviseringar som behövs för att minimera budgetunderskottet 2023, och hur verksamheterna behöver anpassas för att komma inom budgetramen för 2024. Ett slutgiltigt beslut kring effektiviseringsåtgärder fattas den 6 december på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.
Varför finns det ett underskott i budgeten?
Barn- och utbildningsförvaltningen har under en längre tid kämpat med ekonomiska påfrestningar där majoriteten av verksamheterna redovisar underskott. Prognosen för det totala underskottet för 2023 förväntas landa på cirka 22 miljoner. Budgetramen för 2024 för barn- och utbildningsförvaltningen är något högre, men underskottet kommer ligga på samma nivå om inga effektiviseringar görs.
Ett analysarbete kring exakt vad som ligger bakom budgetunderskottet är inlett, men det går redan nu att peka på att bristfällig styrning under föregående år lett till en överanställning i verksamheterna – vilket i sin tur leder till för höga personalkostnader för att rymmas inom 2023 och 2024 års budgetram.
– Vi har brustit i ledarskapet och inte haft den styrning ut mot verksamheterna kring hur alla kostnader ska rymmas inom budgetramen för 2023. Detta har lett till att vi överanställt personal, något som vi nu behöver korrigera för att komma inom 2024 års budgetram, säger Staffan Källbäck, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Finns det fler anledningar till underskottet?
De största delarna i budgetunderskottet är direkt kopplat till överanställning av personal i verksamheterna, men även andra delar bidrar till underskottets helhet. Bland annat:
- Den interkommunala ersättningen för barn i verksamheter i andra kommuner har ökat
- Ersättningen för barn i enskilda verksamheter inom kommunen har ökat
- Fasta kostnader som blivit dyrare, till exempel lokalkostnader och skolskjutsar
- Avgångsvederlag för tidigare chefsposition
Vad händer nu?
Eftersom de stora kostnaderna i budgetunderskottet ligger på personalkostnader, föreslås därför åtgärderna i första hand på dessa platser.
Förslag till direkta åtgärder är bland annat:
- Omedelbart stopp för pågående rekryteringar (med vissa undantag)
- Inga förlängningar av visstidsanställningar (med vissa undantag)
- Mer restriktiv vikariehantering vid korttidsfrånvaro
- Minskning av antal tjänster. Prognosen är att 30-35 tjänster kan komma att beröras.
Vilken effekt får effektiviseringen på våra verksamheter?
I ett nationellt perspektiv har Åre kommun de senaste åren haft mycket höga omkostnader för grundskola och förskola. Den höga personaltätheten och kostnader kopplade till denna har bidragit till att Åre kommun har en av landets högsta kostnader för vår förskola och grundskola.
– För att hålla oss inom ramen för budgeten 2024 måste vi anpassa oss till den genomsnittliga nivån av personalkostnader som de flesta kommuner arbetar med. Det är också viktigt att poängtera att budgetramen för 2024 ger oss fullgoda förutsättningar att bedriva en kvalitativ undervisning och upprätthålla en god personalstyrka, säger Kaj Söder, skolchef och verksamhetschef grundskola.
– När analysarbetet är färdigt kommer vi se över var effektiviseringsåtgärderna får bäst effekt. Vi kommer se över samtliga kostnader som finns i kontoret. Vårt genomgående mål är att inga effektiviseringsåtgärder ska påverka utbildningskvalitén på ett negativt sätt, avslutar Staffan Källbäck.
Kontakt
Staffan Källbäck, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kaj Söder, skolchef och verksamhetschef grundskola
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.