Den 19 april kommer eleverna i årskurs åtta från Hallen åka till Nord-Lock för att konstruera en spektakulär kedjereaktion som ska sluta med att en tom burk slängs i en papperskorg. Tiden från att maskinen startar till att burken hamnar i papperskorgen ska vara mellan en och två minuter.
Initiativet till samarbete mellan teknikföretagen och tekniklärare i grundskolan väcktes under teknikdagen i januari i år. Teknikdagen anordnades för att vi tillsammans skulle titta på hur vi kan öka elevernas teknikintresse. I Åre kommun precis som i resten av Sverige är de få som söker sig till teknikutbildningar på gymnasiet. Utifrån teknikdagen har flera samarbeten skapats där eleverna får möjlighet att öka kunskapen om vilka arbetsområden som finns inom teknik både genom Prao och studiebesök.
- Vi ser det som viktigt och angeläget att engagera oss i ett tidigt skede. Våra unga är vår framtida kompetens. Här vill vi gärna vara med och bidra, för vår egen del som potentiell arbetsgivare och för samhället runt om kring oss. Och dessutom är det otroligt stimulerande att få ta del av elevernas kreativa tankar. Det ger många nya perspektiv säger Birgitta Holm, HR-Manager på Nord-Lock.
En av de som är extra engagerad är Petra Tornlöf, tekniklärare på skolan i Hallen som anmält åttorna där till tävlingen Teknikåttan.
I tävlingen har Petra sett till att eleverna delas in i fyra grupper och varje grupp har fått en mentor på Nord-Lock som även kommer vara med under själva konstruktionen den 19 april.
- Det är så kul när vi från skolan får komma ut i verkligheten och göra en skoluppgift tillsammans och att företaget ställer upp på detta på det sätt de gjort, berättar Petra Tornlöf lärare på Hallen skola.
Teknikåttans tävlingar vänder sig till skolor i hela landet och anordnas av tio svenska lärosäten. De vill visa att teknik, matematik och naturvetenskap finns i vår omgivning och kan vara roligt samtidigt som det är viktigt för en hållbar framtid.
Pressinbjudan
Media bjuds in att närvara vid byggnation av kedjereaktion den 19 april. Kontakta Linnéa Sahlmén, projektledare för projektet Samverkan Skola Arbetsliv, för mer information:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0647-162 32