Årskurs 9 på Duveds skola har vid två tidigare tillfällen fått ställa in sin prao på grund av pandemin. Vårens prao kommer nu att genomföras men digitalt och på distans. Genom videomöten kommer eleverna träffa arbetsplatser och yrkesverksamma personer och på så sätt få kunskap och inspiration inför framtida yrkesval trots de speciella omständigheterna.

Praktisk arbetslivsorientering, förkortat prao, ger elever möjlighet att bekanta sig med arbetslivet. Prao är en av faktorerna som ofta påverkar vad eleven kommer att arbeta med senare i livet, därför är prao en viktig del av undervisningen i grundskolan.

– Förra året när coronapandemin bröt ut hade vi inget annat val än att ställa in praon. Nu kändes det självklart att vi skulle ta tillvara på erfarenheterna vi fått det senaste året och skapa en alternativ, digital prao istället för att ställa in igen, säger Helene Ottersgård, rektor på Duveds skola.

Under den digitala praoveckan kommer eleverna bland annat få träffa och inspireras av arbetsgivare, entreprenörer och anställda yrkespersoner både från det privata näringslivet och den offentliga verksamheten genom videomöten. Fokus ligger på att eleverna ska få ökade kunskaper om den lokala arbetsmarknaden och vad som krävs för att kunna arbeta på olika arbetsplatser samt vad det innebär att starta och driva eget företag.

– En digital prao är förstås inte alls samma sak som att få komma ut på en arbetsplats, men eftersom distansarbete och digitala möten är en del av vardagen på många arbetsplatser just nu så får eleverna på sätt och vis erfarenhet av det verkliga arbetslivet, säger Linnéa Sahlmén som är projektledare för Åre kommuns satsning på ökad samverkan mellan skola och arbetsliv.

Projektet Samverkan skola arbetsliv är ett gemensamt projekt som drivs av kommunens näringslivsenhet och grundskolor. Projektet syftar bland annat till att öka elevers arbetsmarknadskunskap, minska antal avhopp från gymnasiet och bidra till att säkerställa framtidens kompetensförsörjning.

– En god samverkan mellan skola och arbetsliv är oerhört viktigt för att kunna visa upp bredden på det lokala näringslivet och den offentliga verksamheten men också för att kunna ge alla elever en kvalitativ och meningsfull prao, fortsätter Linnea. Vi hade inte kunnat ställa om och få ett så pass bra innehåll till den digitala praon om inte både lärarna, studie- och yrkesvägledarna samt företag och anställda hade engagerat sig.

Fler branscher får allt svårare att hitta rätt kompetens och att i ett tidigt skede få ungdomarna medvetna om vilka valmöjligheter de har i framtiden kan vara avgörande för vissa branscher. Tomas Olsson, vd på Åre produktion, är en av arbetsgivarna som kommer att träffa årskurs 9 på Duveds skola under den digitala praoveckan.

– Vi som driver industriföretag måste samverka med skolan. Det är ju eleverna som nu går i skolan som är vår framtida arbetskraft. Om vårt företag ska finnas kvar behöver vi visa för ungdomarna att industrin är något satsa på. Därför är det viktigt att få träffa eleverna under praoveckan, oavsett hur upplägget ser ut, säger Tomas Olsson.

Kontakt

Linnéa Sahlmén, projektledare Samverkan skola arbetsliv
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0647-162 32, 0730 597 579