I Åre kommun finns flera alpina skidanläggningar, från Storlien i väst till Bydalen i söder, där du kan arbeta med väldigt många olika saker. Du kan till exempel arbeta som sportbutiksäljare, gästvärd i liften, stugvärd eller skidlärare. Flera av anläggningarna erbjuder praoplatser till eleverna i högstadiet.

Märta som går i årskurs åtta fick möjligheten att göra sin prao hos Skistar i Åre och prova på yrket som skidlärare. Under sin vecka fick Märta vara med skidlärarna Evelina och Alexandra som arbetar i skidskolan. Där hjälpte hon till med på- och avstigning i liften och att hålla ihop gruppen under lektionerna. Hon fick också hjälpa till att organiserat Valle-VM där hennes huvuduppgift var att dela ut medaljer till alla barn som gick i mål.

— Det känns jättebra att vara här. Jag valde att praoa som skidlärare för att jag tycker det är kul att åka skidor och har det som en hobby på fritiden, berättar Märta. 

Evelina gick skidlärarutbildning under gymnasiet i Malung och arbetar nu som arbetsledare för skidlärarna under vintern samt i klätterparken i Björnen under sommaren.

— Jag stod i valet och kvalet att välja mellan teaterutbildning och skidlärarutbildningen under gymnasiet. Nu blev det skidlärarutbildningen i Malung men jag känner att oavsett vilket val jag skulle gjort så tror jag att jag hade jag hamnat här, säger Evelina. 

Alexandra jobbar sin första vintersäsong på Skistar. I sommar åker hon till Turkiet och jobbar som reseledare.

—Jag lever som i en dröm men visst har det sina fördelar och nackdelar att flytta från plats till plats, säger Alexandra.

Märta har beslutat sig för att hon inte vill pendla under gymnasiet, så valet av gymnasieprogram kommer att styras av det som erbjuds på Jämtlands Gymnasium Järpen. Vad hon kommer att arbeta med i framtiden vet hon inte än.

— De egenskaper som är bra att ha i yrket som skidlärare är att man behöver vara social och våga prata, att ha tålamod samt vara flexibel, konstaterar Märta efter några dagars erfarenhet av yrket. Något Evelina och Alexandra håller med om.

Utbildningar för att bli skidlärare

Efter gymnasiet finns många olika vägar för att utbilda sig till skidlärare oavsett vilket gymnasiebehörighet du har. 
På Campus Åre som drivs av Åre kommuns vuxenutbildning finns en grundutbildning och en fortsättningsutbildning. Här kan du läsa mer om dessa »


Läs mer

Här kan du läsa mer om projektet Samverkan Skola Arbetsliv »