Svetsare i verkstad

OH Älvservice är ett anläggningsföretag som genomför betong-, mark-, smides-, byggnads- och elarbeten. Företaget som grundades 1998 har sin bas i Bonäshamn, en liten bit norr om Järpen, men verkar över hela Norrland. Här arbetar idag 24 st medarbetare och en av dem är Moa. 

Moa har arbetat på företaget sedan i början av 2020. Hon gick en eftergymnasial svetsutbildning via Lernia.  

— Jag är praktiskt lagd och halkade in på denna utbildning. Jag hade varit med pappa i garaget och testat på att svetsa tidigare så jag kunde lite om svetsning, berättar Moa.  

Att arbeta som svetsare kräver att man gillar att arbeta fysiskt och gillar att arbeta med händerna. Du behöver vara noggrann och kunna förutse risker i det arbete du utför. Efterfrågan på svetsare är mycket stor. 

— Vi har haft fördelen att många av våra medarbetare har valt att stanna hos oss länge så vi har inte behövt rekrytera så ofta, berättar Anette Granli som arbetar med ekonomi och inköp.  

— Vår senaste rekrytering var en svetsare som hörde av sig själv och ville arbeta hos oss. Vi anställde honom direkt eftersom vi vet att svetsare är svårt att få tag på. Det är inte varje dag som någon knackar på dörren med rätt kompetens.  

I verkstaden utförs svetsarbeten på dammluckor och högstadieeleven Balint som varit här under sin praovecka berättar att han inte bara varit i verkstaden utan även fått vara med ute på byggen där de bygger fritidshus.  
 
— Det känns bra och roligt att vara här. Jag gillar att arbeta praktiskt och jag skulle kunna tänka mig att arbeta med detta när jag kommer ut i arbetslivet, säger Balint. 

— Det är bra att visa eleverna i vår kommun att vi finns och att vi behöver ha fler svetsare i framtiden. Det är svårt att veta hur man ska lägga upp en lärorik och inspirerande vecka för praoelever eftersom de inte får utföra de riskfyllda arbetsuppgifterna. Vi hoppas ändå att eleverna får en känsla för om detta är en miljö som de kan tänka sig att arbeta i, i framtiden, avslutar Anette.  
 

Utbilda sig till Svetsare 

Vill du bli svetsare finns det flera studievägar att välja mellan, precis som till många andra yrken. På Jämtlands Gymnasium Fyrvalla kan man läsa industritekniska programmet med inriktning svetsteknik. Du kan också välja att gå vilket gymnasieprogram som helst och sedan gå en yrkesvuxenutbildning ”Industriteknik CNC/SVETS”. Utbildningen genomförs under 48 veckor och finns i Östersund.   


Läs mer 

Här kan du läsa mer om samverkan mellan skola och arbetsliv »