Bilden visar elever i verkstadsmiljö.

Tim och Ditana går i årskurs 8 på Mörsils skola och är två av eleverna som har fått testa på yrket som ingenjör på Nord-Lock under sin prao den här våren. Nord-Lock är producent av skruvsäkringslösningar som förhindrar att skruvar lossnar och är en av de största arbetsgivarna i Åre kommun.

Ditana blev intresserad av att vara på Nord-Lock efter att ha sett filmen ”Arbeta som ingenjör på Nord-Lock”. När hon såg att företaget fanns kvar att välja i praoplatsbanken var valet av praoplats enkelt.

- Det jag minns av filmen är att det är viktigt att vara bra på problemlösning. Jag valde att göra prao på Nord-Lock för att jag är intresserad av maskiner och gillar att hålla på med verktyg.

I elevernas introduktion av arbetsplatsen fick de först en rundvandring för att få en förståelse för hela tillverkningsprocessen av en låsbricka. Det är många stationer som brickan passerar innan den är redo att levereras till kund. Under veckan fick Tim och Ditana följa flera ingenjörer för att få en inblick i vilken variation av saker som en ingenjör kan arbeta med.

Barn och vuxen i verkstadsmiljö.
Johan är designingenjör och håller på att konstruera en ny maskin som ska sålla ut brickor som inte ska följa med vidare i produktionen. Han visade eleverna hur man ritar i 3D i CAD-program och bygger upp en modell innan man bygger maskinen på riktigt. I fabriken kunde de sedan se hur den gamla modellen av sållmaskin ser ut och hur den nya börjar att ta form. De fick även följa med en maskiningenjör som omplacerade kablar för kvävgasen som används i ugnen där brickorna härdas. I labbet var de med och testade om låsbrickorna sitter kvar när de blir utsatta för skakningar.

Ditanas intresse av teknikbranschen blev allt större under veckan och hon berättar efter några dagars prao att hon kan se sig själv arbeta med att konstruera maskiner i framtiden.

Anders Manfred som arbetar som divisionschef berättar att det är viktigt för Nord-Lock att kunna erbjuda prao för elever i grundskolan.

– Vi vill få kontakt med ungdomarna tidigt för att kunna visa att industri- och teknikbranschen är en intressant bransch med behov av arbetskraft i framtiden. Under prao har vi också ett stort ansvar att se till att eleverna gärna vill återvända till just oss på Nord-Lock.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta på som ingenjör på Nord-Lock kan du kika på den här filmen där medarbetare svarar på frågor från eleverna i årskurs nio på Duveds skola.Studievägar till arbete i teknikbranschen

De elever som väljer Industritekniska programmet (IN) på gymnasiet får en bra start för att kunna arbeta inom teknikbranschen eller studera vidare till ingenjör i framtiden. Industriprogrammet på Jämtlands gymnasium initierar under 2022 ett lärlingskoncept vilket innebär en anställning. Eleverna får lära sig grunderna för yrket i skolan samtidigt som de får praktiska moment ute på företagen i form av en anställning. Oavsett om du väljer denna eller andra program finns det möjlighet att fortsätta studera efter gymnasiet för att specialisera dig till exempelvis designingenjör eller maskiningenjör. 

 

Läs mer

Här kan du läsa mer om samverkan mellan skola och arbetsliv »