Hälsocentralen samt äldreboendet Fjällglimten ligger i centrala Duved och är en av flera vårdenheter som erbjuder praoplatser inom kommunen. Hemvården väst, Fjällglimten och Hälsocentralen Renen har skapat ett samarbete så att eleverna får möjligheten att rotera mellan platserna. Detta för att ge eleverna en bättre överblick av vårdens olika arbetsområden.
På äldreboendet Fjällglimten gör bland annat eleverna Alicia och Loe sin PRAO. Under veckan har de fått följa med personalen och de har fått göra olika arbetsuppgifter som att städa de äldres rum, umgås och spela spel med de dem.
– Jag valde att praoa inom vården för att se om jag vill fortsätta med samma yrke i framtiden. Jag tycker att det har varit väldigt roligt och lärorikt att vara här. Alla de äldre är så trevliga och man blir alltid bra bemött, berättar Alicia.
När man jobbar inom vården framkommer det att det är viktigt att vara lugn och ha en tillmötesgående, social och empatisk förmåga. Det underlättar också om man är bra på att förstå och vara intresserad av andra människor för att få en bra relation med sina patienter.
– Vi behöver personal i framtiden och PRAO är ett sätt för oss att visa upp vårt yrke. Inom vården finns många lediga jobb och det behövs ständigt nya medarbetare. Det finns stora möjligheter till många roliga och intressanta uppdrag inom vårdbranschen. Själv började jag arbeta inom vården 1975, då som vårdbiträde på Thomegården i Mörsil. Efter det har jag utbildat mig till undersköterska, sjuksköterska och sedan distriktssköterska. Jag går i pension nästa år och jag ser med glädje tillbaka på alla år i vården. Nästan 50 år har jag arbetat med detta och om jag fick välja om mitt arbetsliv så skulle jag återigen välja vården. Det är inte många arbeten där man får så stor tacksamhet för ett glas vatten och nästan dagligen bli kallad ängel, säger Yvonne Edlund, administratör på Hälsocentralen Renen
Hon fortsätter att berätta att det är viktigt att ge barn och unga kunskap om arbetslivet inför kommande studie-och yrkesval.
På hälsocentralen är Matilda och praoar. Under veckan har hon fått följa med personal på plats och fått göra lite av varje. Tack vare samarbetet har hon tidigare i veckan varit på äldreboendet där hon fått spelat spel, druckit te och umgåtts med de äldre. Här på hälsocentralen har hon bland annat följt med olika personer i personalen och fått sett olika arbetsuppgifter.
Ann Hellgren arbetar precis som Yvonne på hälsocentralen i Duved. Men hennes yrkesroll är som fysioterapeut som bland annat jobbar med skaderehabilitering och liknande.
– Något som jag ser som en positiv egenskap i mitt yrke är att man ska gilla att bemöta och ta hand om människor i svåra situationer. Men också stötta och peppa de patienter man träffar att det kommer bli bättre genom exempelvis rehabilitering som är något jag arbetar med. Det skulle vara kul om någon av mina praoelever får mersmak av yrket som fysioterapeut och välja att gå i samma fotspår som mig och studera inom denna bransch. Att arbeta som fysioterapeut är jätteroligt för att det inkluderar mycket med hälsa och idrott.
Matilda och Alicia är nöjda med sina praoplatser och genom praon har de fått en inblick i ett yrke som de funderar på i sina framtida studie- och yrkesval.
– Jag ser en framtid inom vården och jag planerar att gå Vård- och omsorginriktningen på gymnasiet, säger Matilda
Studievägar till arbete inom vården
För gymnasieelever finns Vård- och omsorgsprogrammet i Östersund. Väljer du ett annat gymnasieprogram kan du efter gymnasiet gå en yrkesutbildning till vårdbiträde eller undersköterska på Komvux, antingen på distans eller på plats i Östersund.
För att bli sjuksköterska så läser man på universitet. Du behöver inte vara undersköterska för att läsa till sjuksköterska. Du kan läsa till sjuksköterska direkt efter gymnasiet om du har grundläggande behörighet och särskild behörighet: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.
Du som studerar på distans via universitet har möjlighet att använda Campus Åre Lärcentrum som studieplats och vissa kan även få möjlighet via sitt universitet att skriva tentamen på ett lärcentrum.
Här kan du läsa mer om samverkan mellan skola och arbetsliv »