Det finns många myter om matavfallssortering – så här slår vi hål på några av dem vanligaste.

Det finns ingen miljönytta med att sortera ut matavfallet

Svar: Falskt

Ökad biologisk behandling av sorterat matavfall innebär både en ökad resurseffektivitet och en minskad miljöbelastning. Matavfallet innehåller mycket näring och energi som man kan ta tillvara.

Varje person slänger runt 50 kilo matavfall per år. När det kastas tillsammans med restavfallet går värdefullt material upp i rök. Av det utsorterade matavfallet skapas fordonsgas och biogödsel till jordbruksmark i stället för värme och aska, som skapas vid förbränning. På 5 kg matavfall kan en personbil köra nästan 1 mil.

Matavfall luktar illa

Svar: Falskt

Matavfall luktar inte mer än vanliga sopor. Det är ju samma avfall som tidigare, skillnaden är bara att du lägger det i en papperspåse. Byt påse ofta, och skölj ur det bruna kärlet ibland om du bor i villa.

Om matavfallet är en så bra resurs, borde vi slänga mer mat

Svar: Falskt

Det viktigaste är självklart att äta upp maten, det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls. Det som ändå blir över kan användas som en värdefull resurs i biogasproduktion.

Matavfallet går ändå till förbränning med restavfallet

Svar: Falskt

Sopbilen i Åre kommun har dubbla fack som separerar matavfallet från restavfallet, från det att avfallet sorteras hemma hos dig till att matavfallet hamnar på biogasanläggningen och restavfallet på förbränningsanläggningen.

Har du hört någon annan myt kring återvinning? Mejla in den till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så ska vi se om vi kan slå hål på den!