Man brukar skilja på matsvinn och matavfall. Matsvinn är maten som vi kunde ha ätit men i stället slänger. Matavfall är det som normalt inte äts, som skalrester, kärnor, ben och kaffesump. 

Varje år slänger hushållen i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. 15 kilo motsvarar ungefär 35 måltider. Utöver det hälls cirka 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år. Sammanlagt slängs alltså cirka 33 kilo per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo ätbar mat per år. Här finns alltså stora möjligheter att spara både på miljön och ekonomin. För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på 3 000-6 000 kronor per år. 

Tips för att minska matsvinnet:

  • Planera dina inköp och handla inte mer mat än du behöver.
  • Nobba reklam och erbjudanden om du inte är säker på att du kan äta upp maten.
  • Lukta och smaka på maten för att avgöra vad som går att äta. Mycket går att äta även efter bäst före-datumet.
  • Titta regelbundet igenom kyl och frys på jakt efter mat som är på väg att bli gammal så hinner du äta den innan det är för sent.
  • Ställ kylen på optimal temperatur 4-5 grader, så håller maten längre.
  • Lär dig bästa sättet att förvara olika livsmedel. Bananer ska till exempel inte förvaras i kylskåp men gärna svalt (12–15 grader), och tomater trivs bäst i rumstemperatur.
  • Märk upp maten du lägger i frysen med innehåll och datum.
  • Töm förpackningar ordentligt.
  • Gör något nytt av överblivna middagsrester: en tortilla, pytt i panna eller risotto.
  • Bruna bananer och skrumpen frukt kan frysas och mixas till jättegod smoothies/glass.
  • Skiva och frys in bröd innan det blir gammalt. Om det redan blivit torrt finns det flera maträtter du kan laga, som fattiga riddare, ströbröd, brödpudding eller krutonger.

När du minskar ditt matsvinn gör du din plånbok och planeten en stor tjänst!