En översiktsplan är ett styrdokument som i stora drag anger inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av en kommuns fysiska miljö. Planen beskriver kommunens förutsättningar och fungerar som en vägledning vid beslut om hur mark- och vattenområden och den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras i ett längre perspektiv.
I översiktsplanen uttrycker alltså kommunen sin vägning mellan olika allmänna sektorsintressen med fysiska anspråk: vad är viktigt och vad ska prioriteras för att vi ska nå dit vi vill?
Planprocessen
Att ta fram en översiktsplan tar flera år Enligt plan- och bygglagen är man tvungen att samråda och ställa ut planen. I övrigt är kommunen fri att själv utforma processen utifrån sina förutsättningar och behov.
I grova drag kommer planprocessen för Åre kommuns översiktsplan att se ut så här:
Kartläggning
Medborgares och intressenters syn på den fysiska miljön de bor och verkar i kartläggs. Information sprids via olika kanaler (möten, media, hemsida mm). Genom interna workshops och möten med myndigheter och grannkommuner fångas viktiga frågor inför planarbetet upp. Insamling av underlagsmaterial påbörjas.
Inriktningsarbete
Informationen från kartläggningsfasen sammanställs till mål för översiktsplanearbetet. Utifrån målen tas strategier för att nå målen fram. Dessa strategier ska ligga till grund för själva planförslaget. Ett inriktningsdokument som beskriver mål och strategier tas fram och antas av KS.
Samråd
Samrådsförslag med förslag på strukturbild/markanvändning och ställningstaganden tas fram och samråds. Samrådsmöten hålls runt om i kommunen.
Utställning/granskning
Planförslaget utvecklas utifrån inkomna synpunkter och tillkommande kunskaper.
Utställning hålls i minst två månader.
Antagande
Eventuella ändringar av planhandlingarna görs. Planen antas av KF. En webbaserad GIS-plan tas fram.
Läs mer
Här kan du läsa om Åre kommuns gällande översiktsplaner.
På Boverkets hemsida kan du läsa mer om översiktsplanering.