Vid omedelbar fara ring 112! Annars ring 114 14 till polisen. Du kan också göra en anmälan direkt på polisstationen i Åre.

Är du utsatt för brott?

Blir du slagen av din partner? Blir ditt sociala liv kontrollerat eller ifrågasatt av din partner? Får du umgås med vem du vill? Blir du utsatt för hot eller inlåst? Kontrollerar din partner era gemensamma tillgångar och ekonomi? Blir din självkänsla skadad av kränkande uttalanden? Eller ser du någon närstående bli slagen som till exempel en förälder eller ett syskon?

Detta är exempel på att du kan vara utsatt för brott. Med brott i nära relationer menas psykiskt, fysiskt och sexuellt våld i privat miljö inom familjen, eller mellan andra människor med en nära relation till varandra. Hit räknas även situationer där den ena parten utsätter den andra för hot, stänger in eller befinner sig hemma hos den andra utan lov. 

Brott i nära relationer kan drabba alla; kvinnor, män, barn, unga och gamla. Den som begår brotten kan vara någon som man har eller har haft ett förhållande med, en pojk- eller flickvän, maka, make eller sambo.

Du kan få hjälp från kommunen

Individ- och familjeomsorgen erbjuder dig hjälp och stöd. Det finns öppna insatser, till exempel samtalsstöd, och insatser som kräver beslut av socialsekreterare, till exempel försörjningsstöd. Ta kontakt med oss på Individ och familjeomsorgen så ser vi hur vi kan hjälpa just dig. 

Kontakt

Individ- och familjeomsorgen 

Expeditionen tel. 0647-164 10

Besöksadress: Norra vägen Järpen

Behöver du läkarvård

Sjukvårdsrådgivningen tel. 1177

Åre hälsocentral tel. 0647-166 00

Järpens hälsocentral tel. 0647-165 50

Hallens hälsocentral tel. 0643-44 55 00

Östersunds sjukhus tel. 063-15 30 00

Övrig hjälp

Polisen: Är det akut ring alltid 112. För att göra en anmälan kan du ringa 114 14 eller gå in på polisstationen i Åre på Kurortsvägen 20. Polisen har också mycket information på sin webbsida Kom till oss.

Kvinnojouren i Östersund tel. 063-13 25 00

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon öppen dygnet runt. Samtalen är gratis och syns inte på telefonräkningen tel. 020-50 50 50.

Juridikjouren i Umeå erbjuder gratis juridisk rådgivning på tisdagar kl. 18.00–21.00. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 090-77 97 00.

RFSL:s brottsofferjour är till för dig som identifierar dig som hbtq-person och som blivit utsatt för kränkningar, hot eller våld. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 020-34 13 16.

Råd

För dagbok

Anteckna med datum varje gång din partner slår dig eller hotar dig eller barnen.

Berätta 

Tala med någon som du har förtroende för om vad du är med om. Be att få nyckel till hens bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen om du hastigt måste fly.

Uppsök läkare för undersökning och vård

Våga berätta för en läkare om vad du har varit med om. Se till att läkaren fotograferar synliga skador. Då finns det dokumentation om du senare väljer att anmäla.

Om du måste lämna hemmet

Ha dessa saker lättillgängligt, kanske nerpackade i väska:

• Identitetshandlingar för dig och barnen.

• Andra handlingar som är viktiga för dig och barnen.

• Ev. viktiga medicinska dokument, recept och mediciner.

• Telefonnummer och adresser som kan vara speciellt viktiga 

• Kontobevis, kreditkort etc. 

• Nyckel till annan bostad.