Saemiej åålmegebiejjie goevten 6:n biejjien
Samernas nationaldag den 6 februari är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Som samisk förvaltningskommun firar vi denna dag lite extra.
Samisk nationaldag sedan 1993
1992 beslutades det på Samerådets 15:e konferens att samernas gemensamma nationaldag ska vara den 6 februari. Nationaldagen firades för första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades. För varje år ökar engagemanget och kulturarrangemangen på nationaldagen.
Gränslöst möte mellan Sverige och Norge
Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.
2017 så firades det i Tråante/Trondheim och 2018 så firades det i Staare/Östersund, att det var 100 år sedan de första landsmötena hållits på de olika sidorna av gränsen.
Nationalhjälten Elsa Laula Renberg
En av initiativtagarna till landsmötet var Elsa Laula Renberg. Hon var född i Tärnaby och dotter till en renskötare. Hon hade själv erfarenheter av landtvister när hennes familj förlorade sitt skatteland i samband med att fadern dog. Hon var bekymrad över segregationspolitiken som den svenska staten bedrev och ansåg att samerna för att se förändring måste stå tillsammans. I rasbiologins anda behandlades samerna som en människotyp med vissa egenskaper. "Lapparne...bör förhjälpas att förblifva vid nomadlifvet", skriver exempelvis riksdagsmannen och biskopen Olof Bergqvist. Eller med andra ord: "Lapp ska vara lapp" och inte "förstöras" av civilisationen.
Sameflaggan
Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre och är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en sol- och månesymbol. Solringen är röd och månringen är blå. Färgerna kommer från den samiska dräkten.
Samernas nationalsång
1986 beslutades att Sámi soga lávlla eller Samefolkets sång, officiellt skulle utses till Samernas nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921).
Så uppmärksammas den samiska nationaldagen i Åre kommun 2025
Den samiska nationaldagen uppmärksammas i vår kommun genom flera aktiviteter och gemensamma måltider.
- På skolor och förskolor serveras köttsoppa med renfärs, och på särskilda boenden blir det samma rätt, men med klimp, samt rullrån med hjortrongrädde till dessert.
- En festgudstjänst hålls torsdag 6 februari kl. 19.00 i Åre gamla kyrka. Under gudstjänsten framförs dikter av poeten Nils-Aslak Valkeapää. Efteråt bjuds det på fika i St Olofsgården.
- Torsdag 6 februari kl. 13.00 välkomnas alla till firande på Notvallen, i stora matsalen. Prästen och författaren Bo Lundmark låter åhörarna följa i hans fotspår genom fjäll och skog, genom tid och rum. Många samiska livsöden skildras, och erfarenheter samt tankar om framtiden delas.
- Livesändningen "På nötta och nyröjda stigar i Sápmi" från arkivet i Östersund visas torsdag 6 februari, kl. 13:00-14:00 på biblioteken i Åre och Hallen. Föreläsningen kan även ses hemifrån via: Föreläsningar "After Work" – arkivetiostersund.se
Vad innebär det för Åre att vara samisk förvaltningskommun?
Åre kommun är ett samiskt förvaltningsområde. Det betyder att du som är same har särskilda rättigheter i vår kommun, förutom de rättigheter som gäller för alla de fem nationella minoriteterna i hela landet.
Vill du veta mer? Läs mer här:
Relaterade länkar
Kontakta Åre kommun
Åre kommuns kundtjänst
Vi hjälper dig med frågor om vår service och verksamhet, kontakta oss på telefon eller e-post.
Telefon: 0647-161 00
E-post: kundtjanst@are.se
Öppettider: Vardagar kl 08.00-16.30. Lunchstängt kl 12.00-13.00.