Bild på pristagare

2021 är Sverige för första gången värd för ett Special Olympics World Games. Vinterspelen hålls i Åre och Östersund mellan den 6-12 februari 2021.

Special Olympics World Games är ett av världens största sportevenemang och vänder sig till atleter med intellektuell funktionsnedsättning. Evenemanget arrangeras vartannat år och växlar mellan sommar- och vinteridrotter. När Special Olympics World Winter Games kommer till Jämtland räknar man med att 2 000 idrottare från 105 olika nationer kommer att besöka vår region. Utöver dessa kommer 2 500 volontärer vara involverade i spelen.

Läs mer om evenemanget på sweden2021.org.

Special Olympics World Winter Games 2021 innehåller sju olika idrotter:

- Alpin skidåkning

- Hastighetsåkning

- Konståkning

- Innebandy

- Längdskidor

- Snowboard

- Snöskolöpning

 

Av dessa kommer alpin skidåkning, snowboard och snöskolöpning avgöras i Åre – eller i Duved närmare bestämt. Resterande idrotter arrangeras på tre olika platser i Östersunds kommun.  

Inför Special Olympics World Winter Games 2021 arrangeras Special Olympics Sweden Invitational Games 2020. Spelen arrangeras mellan den 31 januari och den 5 februari 2020 och påminner väldigt mycket om huvudarrangemanget året därpå, dock i mindre omfattning. Även 2020 kommer alpin skidåkning, snowboard och snöskolöpning avgöras i Åre kommun. Spelen är även officiella svenska uttagstävlingar till Special Olympics World Winter Games 2021.

Åre kommun har valt att satsa extra resurser i form av en folkhälsosatsning i samband med Special Olympics World Winter Games 2021. Satsningen kommer att fokusera på samhällsinkludering och fysisk aktivitet för alla, särskilt för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Som ett led i detta söker vi nu en projektsamordnare som ska driva och samordna detta arbete. 

 

Här kan du läsa mer om tjänsten

 

Observera att sista ansökningsdag är den 13 oktober.