Skapande hälsa

Kulturrådet har sammantaget beviljat 1,2 miljoner kronor till ett kulturprojekt - ”Skapande Hälsa”. Det innebär en ökad tillgång till kultur och till eget skapande för målgruppen. Projektets innehåll vilar på den forskning och de erfarenheter som finns avseende kulturensbetydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Projektet är en fortsättning på Kultur är hälsa, som är en långsiktig strategi i Åre kommun.

Aktiviteter inom skapande hälsa

Berättande med musik och ting
Saker används ibland för att locka fram berättelserna. Rivjärn, motorsågar och andra ”farliga” saker sätter igång sinnet. Även mjuka stenar och vackra tyger. De lockar fram berättelser.
De får gott om tid att minnas och pedagogen utmanar dem och hjälper dem att få fatt på sina historier.

 

Kulturen knackar på
Ett kulturellt hembesök med musik där även granne, vän eller släkt deltar. Pedagogen sjunger för och med de gamla, inte bara deras favoritlåtar, utan även egenskrivna låtar som betyder mycket för pedagogen. De gamla får höra båda Harry Brandelius och helt nyskrivet. Det blir en stund med allsång och även reflektion inför helt nya sånger de aldrig hört. Ibland spelar de gamla med, som den gamle mannen i Duved som spelade på sitt dragspel för första gången på väldigt länge. Han blev en musikant igen. Som han var en gång i tiden.

Cirkus
Bollar  och andra hjälpmedel lockar fram lusten att röra sig och utmana sin kropp och sitt sinne, göra oväntade saker, prova det som verkar omöjligt. Vikten av att träna sin hjärna är väl dokumenterad och cirkusövningar stimulerar båda hjärnhalvor. Cirkus är mångfasetterad, alla hittar något de gillar att röra sig och lekfullt träna med.

 

Dans
Man kan stå eller sitta, spelar ingen roll. Men dansa kan alla, även om det bara blir med händerna och ibland bara med glada ögon. I dans finns även beröringen med, att sitta mitt emot och se varandra i ett helt annat sammanhang än det vardagliga. I spegeldansen sitter de två och två mittemot varandra och turas om att härma den andres rörelser, turas om att hitta på, försiktigt och väl medvetna om varandras förutsättningar. Efter dansstunden pratar de äldre mer, de blir människor inför varandra.

Barnen knackar på
Kulturskapare med barngrupp från förskolor hälsade på i äldreboenden och det blev dans, sång, samtal och bildskapande med de äldre. Kontakter över generationsgränserna knyts.

 

 

Bygelgitarrkurs för personal
Pedagog Lena Sundquist lär personalen att använda bygelgitarren för att de själva skall kunna skapa små sång & musikstunder i vardagen. Bygelgitarren är ett enkelt instrument som inte kräver några tidigare förkunskaper och som ger 4 ackord. Man kan spela 2 personer på den tillsammans.

Film

Se  filmklippet om projketet

Se den längre versionen

Läs mer på Skapande hälsas hemsida