Författare

I år är det sjunde gången som vi firar Bokens dag genom ett litterärt arrangemang. Denna gång präglas arrangemanget av den speciella tid vi alla lever i detta år. Det kommer därför skapas ett digitalt arrangemang. Du kan titta hemma eller tillsammans med andra på antingen Järpens eller Åres bibliotek.

Årets författare är Mark Levengood, Bodil Jönsson, Simona Arnstedt och Annika Norlin. Hör dem berätta om sitt författarskap och sina böcker.

Ta del av det digitala arrangemanget

Programmet kan ses digitalt hemifrån den 15 oktober från klockan 17.00. Observera att sändningen endast ligger ute i 24 timmar. Du når programmet via: regionjh.se/bokensdag2020

Vill du se tillsammans med andra (corona-anpassat) är du välkommen till Järpens eller Åres bibliotek:

  • Åre bibliotek: 15 oktober kl. 18.00
    Föranmälan krävs: 0647-16834 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Max 25 platser, dock minst 5 anmälda totalt för att visningen ska bli av.
  • Järpens bibliotek: 15 oktober kl. 18.00
    Föranmälan krävs: 0647-16960 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Max 25 platser, dock minst 5 anmälda totalt för att visningen ska bli av.

Inspelning av programmet inför publik – exklusivt tillfälle för 40 personer

Torsdagen den 15 oktober kl. 14.00-15.30 på Östersunds teaterverkstad spelas programmet in inför en begränsad på publik, biljetter finns endast att köpa på Tickster.

Plats: Östersunds teaterverkstad, Bangårdsg. 5 i Östersund
Biljetter: Tickster

Årets författare

Mark Levengood är född i USA och uppvuxen i Finland. Han flyttade till Sverige i slutet av 80-talet för att studera och 1989–1991 gick han Dramatiska Institutets radioproducentutbildning. Mellan 1995 och -99 var han biträdande programchef på SVT. Idag är Mark Levengood bland annat verksam som skribent, programledare, föreläsare, konferencier och UNICEF-ambassadör. Mark har varit programledare för Melodifestivalen 2003 och 2005, samt Vi i Femman. Fyra gånger har han också varit Sommarvärd i Sveriges Radio.

 

För radiolyssnarna är Mark Levengood en älskad röst, och hans Tankar för dagen i P1 citeras såväl på tidningarnas ledarsidor som i dödsannonser. I hans senaste bok Vi får väl trösta varandra (utkommer i september) presenteras ett urval av de mest efterfrågade texterna från dessa program. Här får vi ta del av hans underfundiga, kloka och trösterika berättelser i ett samlat format.

Bodil Jönsson är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen.

 

Som författare fick Bodil Jönsson fick sitt genombrott när hon 1999 gav ut ”Tio tankar om tid”. Boken såldes i 650 000 exemplar och fick stor uppmärksamhet. Sedan dess skriver hon i snitt en bok om året. De kretsar alla kring hur vi hanterar vår tid och våra liv. I sin senaste bok Tid för tillit och trygghet, som hon skrivit tillsammans med läkaren Åke Jönsson, ställs frågan: Om det inte är tid vi har ont om – vad är det då? Kanske är det just tillit och trygghet vi saknar, inte minst under detta år i skuggan av klimatkris och Corona.

Simona Ahrnstedt är en passionerad pionjär inom den svenska romancevågen. Hon anser att romance är den ulitmata feelgoodgenren. Simona arbetar som konsult åt Bonnierförlagens förlag Lovereads och är medgrundare till Romanceakademin. Hon har sålt över 800 000 böcker i Sverige och hennes romaner har sålts till 23 länder, bland annat till USA, Tyskland och England.

 

Simona Arnstedt föddes i Prag, och kom till Sverige som flykting i samband med Pragvåren 1968. Hon är författare, leg. psykolog och kbt-terapeut. När hon fyllde fyrtio inledde hon sin författarkarriär. Efter att ha skrivit tre historiska romaner, som alla kretsar kring slottet Wadenstierna, inledde hon 2014 en romanserie som utspelar sig i nutid. Sedan 2017 skriver hon fristående romaner och den senaste i raden, Med livet som insats, publiceras i september. Simona är övertygad feminist och älskar fika och tulpaner.

Annika Norlin är artist, låtskrivare, journalist och författare. Hon växte upp i Östersund och har arbetat som journalist på Länstidningen, Östersunds Posten och Aftonbladet. Under artistnamnen Säkert! och Hello Saferide har hon skrivit låttexter som rusar rakt in i hjärtat. Artistdebuten kom 2005 med albumet Introducing...Hello Saferide.

 

Hon bor sedan 2009 i Umeå där hon läst en del av psykologprogrammet. I våras kom hennes första skönlitterära bok, novellsamlingen Jag ser allt du gör. Hon har tidigare publicerat sina låttexter i boken Texter. Annika Norlin har också medverkat som sommarpratare och varit programledare för P3 Live Session. Att läsningen spelat stor roll i Annika Norlins liv sedan barndomen är inte förvånande. Nu har hon fokus på skrivandet.


Bokens dag arrangeras av Region Jämtland Härjedalen, Östersunds bibliotek, ABF Jämtland Härjedalen, 
Hübinettes bokhandel och Akademibokhandeln.