Luftgäster på Åreskutan

Åre Museum ligger på Åreskutans sluttning vid toppen av Bergbanan. Det lilla museet berättar om hur Åre by gick från att vara den lilla bondbyn vid skutans fot, till en destination som idag lockar mängder av besökare året om.

Resan genom Åres kulturhistoria börjar så fort du hoppar in i en av Åre Bergbanans gamla vagnar för att ta dig upp till det lilla museet i Bergbanans övre station. Den 800 meter långa hissbanan med sina två vagnar invigdes år 1910 med en vision om att bidra till utvecklingen av en internationell turistort för vintersport. Och nog fick ingenjör Carl Olof Rahm som låg bakom projektet till stor del rätt, både i bergbanans betydelse och Åres utveckling.  

Åre Museum invigdes 2013. I utställningen kan du ta del av historiska bilder och föremål som bär på fragment från gångna ögonblick. Här kan du lära dig mer om Åredalens samiska befolkning, det tidiga bondesamhället, blomsterherrar och luftgäster som kom för naturen och den friska luftens skull och vintersportortens tidiga inslag av curling, bob och skidåkning. 

Åre Bergbana är klassat som byggnadsminne.

Öppettider

Åre Museum har öppet samma tider som SkiStar kör Bergbanan. Uppdaterade tider för sommaren 2024 kommer inom kort.