1 september startar älgjakten i Åre kommun. Från detta datum är det många som rör sig i skog och mark som behöver visa hänsyn till varandra.

Här följer ett par tips på saker du kan tänka på om du rör dig skogen och på fjället under tiden som jakten pågår:

  • Välj gärna att hålla dig till markerade leder. 
  • Använd färgglada kläder för att vara så synlig som möjligt, särskilt om du rör dig utanför markerade leder. 
  • Håll din hund kopplad för att inte störa eventuella jakthundar som är i arbete.
  • Ser du skyltar uppsatta med meddelanden som "Jakt pågår", "Jakt med hund pågår" och liknande, var medveten om att du kan träffa på både jägare och lösa hundar i närområdet. Fundera på om du istället kan välja en annan led eller ett annat område för din vandringstur eller svamp- och bärplockning.
  • Även om det inte finns skyltar uppsatta så kan jakt pågå. Det finns ingen allmän regel om att skyltar måste sättas upp när man jagar i ett område.
  • Om det finns särskilda uppmaningar på skyltar eller anslag från jaktlag, exempelvis att du ska kontakta jaktledare om du avviker från en specifik led, respektera detta och slå dem en signal. Det gör det lättare för jaktlaget att uppmärksamma när du passerar.
  • Om möjligt, vänta gärna till eftermiddagen innan du börjar din tur, då har många jaktlag ofta jagat färdigt för dagen, men det finns ingen garanti för att det alltid är så. 

Genom att respektera varandra skapar vi tillsammans de bästa förutsättningarna för allas trevnad på fjället.

Vart jagas det?

Jakten organiseras på olika sätt och det är många olika saker som avgör vid vilka tidpunkter och platser som det jagas älg på. Väder och vind, hundar, antal jägare, tidigare avskjutning och hur jakten fortlöper under dagen är några saker som påverkar. Jakten är rörlig och även dagsaktuell information kan förändras under dagen. Utgå därför från att älgjakt kan pågå i de allra flesta områden under hela jaktperioden.

Är du med i ett jaktlag och vill få hjälp att förmedla information om jakten?

Hör av dig till oss via kontaktvägarna ovan så kan vi ha en dialog om hur vi bäst kan hjälpa till!