Att vara handledare ställer stora krav på personlighet, yrkesskicklighet och pedagogik. Rollen innebär att du blir lite av företagets PR-person och praktikantens förebild.

För de flesta elever som kommer ut på prao i grundskolan är detta deras första kontakt med yrkeslivet. Det är viktigt att praoperioden motsvarar deras höga förväntningar och för dig som handledare kan det vara oerhört lärorikt och stimulerande att vägleda ungdomarna.

Elever som har prao måste ha en personlig handledare på arbetsplatsen. Handledaren behöver ha ett uttalat uppdrag från sin chef. Allra viktigast är att handledaren är intresserad och engagerad av att introducera eleven till verksamheten. Mottagandet och introduktionen på arbetsplatsen är viktig för att eleven ska känna sig välkommen och trygg. Det är även viktigt att förmedla arbetsmiljöansvar och de risker som eleven behöver veta för att säkerställa en säker arbetsmiljö för minderåriga.

Handledarutbildning

Att gå en handledarutbildning för att få tips och råd om hur en prao kan läggas upp gör att du som arbetsgivare känner dig väl förberedd. Vår grundläggande handledarutbildning ger dig kunskap och verktyg för att du på bästa sätt ska kunna ta emot elever på praktik och känna dig väl förberedd i handledarrollen. Utbildningen vänder sig till handledare inom alla branscher.

 

Innehåll

Utbildningen är ca 90 minuter lång och sedan följer självstudier och uppföljning. Utbildningen består av tre delar. Den första delen handlar om bemötandekultur och inkludering och genomförs i ett digitalt möte tillsammans med övriga deltagare. Den andra delen bygger på att strukturera upp praktiska moment på den egna arbetsplatsen och förbereda för hur mottagandet av en elev skulle kunna gå till eller förbättras utifrån hur ni tidigare arbetat med praktik. Del tre är en individuell coachning, ett samtal över hur praktikperioden fungerat och om det finns andra saker ni som arbetsgivare behöver tänka på eller om skolan behöver bli bättre på att förbereda eleverna på något sätt inför praktiken.

Utbildare

Linnéa Sahlmén arbetar som projektledare för projektet Samverkan skola arbetsliv, där syftet bland annat är att öka kvalitén på praon, där elever ska få samma möjligheter oavsett deras bakgrund.
Linnéa har tidigare erfarenhet som restaurangchef, samordningsansvarig på Försäkringskassan och har hållit i arbetsmarknadsutbildningar för Göteborgs Stad, vuxenutbildning inom arbetsmarknadskunskap samt intervjuträning, matchning och rekrytering.

Anmäl intresse och boka en tid som passar dig. Mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Skolverkets handledarutbildning

Skolverket har tagit fram en webbaserad handledarutbildning för APL, som även kan användas för prao, framförallt utbildningsmodul 1-2. Gå till skolverkets webbaserade handledarutbildning.


Teknikcollege
Utbildningen är framtagen för praktik under gymnasie- och yrkesutbildning. Delar kan appliceras på prao. Gå direkt till Handledarutbildning för företag inom teknik och industri.

 

Göteborgsregionen
På Göteborgsregionens webbplats för prao finns bra information om förberedelser och riktlinjer för handledare. Gå till information om handledarens roll och förberedelser inför prao.

 

Tips till dig som är handledare och tar emot elever med neuropsykiska funktionsvariationer (NPF)
Elever med NPF kan vara en särskild tillgång. Det kan däremot krävas lite anpassning när eleverna ska ut på prao. Här finns mer information om detta.