E14, vägskylt

Västra bygden präglas av vidsträckta fjällområden, mindre byar, turismanläggningar och en växande gränshandel.

Här finns en stark framtidstro som syns i de stora satsningarna på bland annat köpcentrum och etablering av butikskedjor. Här hittar du orter som Storlien, Storvallen, Handöl, Enafors och Ånn. Söderut ligger Handöl och Storulvåns fjällstation, norrut byarna Medstugan, Bodjsö och Saxvallen. 

– Storlien har till skillnad från många andra glesbygdsorter i Sverige potential att växa, så det gäller att ta vara på möjligheterna. Det menar Henrik Weile, som själv valde att flytta från Danmark till Åre kommun med sin familj för 15 år sedan. Idag är han stormarknadschef vid Coop Extra i Storlien och ett känt ansikte i sin roll som tävlingsledare för Åre Extreme Challenge.

 

När Henrik och hustrun Annika fått sitt första barn bodde de fortfarande i Danmark. De började fundera på framtiden. Var ville de egentligen att barnen skulle växa upp, var skulle de själva ha velat växa upp? Henrik hade en lång karriär inom den danska marinen bakom sig och Annika ville driva en glashytta där det rör sig många människor. Tankarna gick till Åre, som de besökt både sommar och vinter.

 

– Det var ett ganska enkelt val. Här kunde vi realisera drömmen om att bo och leva på en bra plats, samtidigt som det var ett perfekt läge för Annika att starta Åre Glashytta.

 

Efter några år som egen företagare och ett par säsonger på Skistar blev Henrik butikschef på Coop. Sedan 2011 har han pendlat från huset i Duved till jobbet i Storlien. Under åren har han sett hur gränshandeln vuxit och stabiliserats.

 

– Norge är ett rikare land där snittlönen ligger på 50 000 kr jämfört med den svenska på 30 000. Så det finns ett stort privat kapital där. Men det är dyrt att handla mat i Norge, eftersom de lägger en tull på importerad mat motsvarande flera hundra procent. Om de åker över gränsen hittar de samma varor för halva priset.

 

Stor potential

Den totala gränshandeln i Sverige beräknas årligen omsätta 16 miljarder och genererar runt 10 000 arbetstillfällen. Bara i området kring Tröndelag finns en uppskattad omsättning på 1,5 miljarder.

 

– Sakta men säkert har folk förstått hur stort det här kan bli. Just nu pågår en storsatsning på ett köpcentrum på 11 000 kvadratmeter som ska stå klart om cirka ett år, där Coop tillsammans med bland annat Eurocash och en apotekskedja kommer att husera. Coop fördubblar då sin yta till 4500 kvadratmeter och de gamla lokalerna görs tillgängliga för nya hyresgäster.

 

Nya arbetstillfällen

Satsningarna i Storlien kommer att innebära rekrytering och arbetstillfällen. Bara den nya snabbmatsrestaurangen behöver 18 personer, berättar Henrik och räknar lite snabbt fram att det behövs ungefär 50 personer totalt för att driva butikerna. Inom något år kanske dubbelt så många.

 

– Fler människor kommer att behöva nya typer av samhällsservice i form av exempelvis bostäder, dagis och lokaltrafik. Här hoppas vi på många hyresrätter, så att det går att bo till rimliga priser. Kommunikationerna behöver också bli bättre så att de som bor runt om i regionen kan ta sig till jobbet i Storlien. Det behövs även kringservice, fler företag som erbjuder det som efterfrågas, konstaterar Henrik.

 

Henrik menar att kommunen kommer att behöva aktivera sig och ta vara på de möjligheter som Storlienområdet har för tillväxt. Andra ställen i landet avfolkas. Här vill människor bo kvar, nya vill flytta in och kanske går det att skapa nyfikenhet kring turismen igen. Det var ju så det började en gång i tiden.

 

– Jag är helt säker på att det går.