Cirkus, Edsåsdalen

Södra Årefjällen är området som sträcker sig från Undersåker och Edsåsdalen i norr till Vålådalen i sydväst. Området består av jordbruksbygder, skogsmark och vidsträckta fjällområden.

Här ligger välkända fjällorter som Edsåsdalen, Trillevallen, Ottjö och Vallbo. Undersåker är den största byn och här hittar du även offentlig service, skola, förskola och matbutik och så vidare. Det här är också en bygd med många kreativa näringar.

Hur är det att jobba med kultur mitt i fjällvärlden? Det vet scenkonstnärerna Daniel och Sara Oja som firar 10-årsjubileum med sitt företag Nordcirkus i Edsåsdalen.

 

– Här finns en fin bykänsla som vi känner oss delaktiga i. Det har blivit lite av ett konstnärs-mekka, med många artister, konstnärer och musiker. Här anordnas också, för andra året, kulturfestivalen Nordic Soundscapes. 

 

Daniel har alltid haft en dragning norrut. Längtat efter snön, naturen och lugnet. När han fick chansen att starta upp inriktningen Vinterakrobatik på estetprogrammet i Östersund och Järpen 2006 såg han sin chans att flytta från Stockholm. Under sju år drev och utvecklade han utbildningen. Vinterträningen för eleverna i Järpen var förlagda i Edsåsdalen.


– Vi blev förtjusta i Edsåsdalen direkt och knackade dörr för att hitta någonstans att bo. Vi hade tur att få hyra en lägenhet och efter ett tag fick vi köpa huset. Samtidigt drog vi igång verksamheten i Nordcirkus på helger och kvällar. När elevantalet till utbildningen minskade och den las på is, blev det naturligt att satsa mer på Nordcirkus, berättar Daniel.

 

Föreställningar och workshops

Sara, som kommer från Umeå och tidigare jobbade på kulturskolan i Åre kommun, har precis som Daniel lång erfarenhet som scenkonstnär. Tillsammans erbjuder de föreställningar och workshops för skolor, både förskola och grundskola, ungdomsverksamhet och vuxna. I nuläget arbetar de främst med cirkus, dans, teater, magi/eld och muntligt berättande.

 

– Det kan vara allt från cirkusföreställningar till utvecklande prova på-aktiviteter. Vi har varit med i många projekt och turnéer i kommunen, bland annat ett för samtliga barn i förskolan i kommunen. Åre kommun är en stor kund, som tycker om det vi gör och vill satsa på kultur. Dock är befolkningsunderlaget inte så stort och därför ger vi oss ut på turnéer runt om i landet, även utomlands. Svalbard, Island och Grönland är några exempel.

 

Att kombinera karriär och familj

Långsamt har de byggt upp ett bra rykte genom att erbjuda kvalitetsprodukter. Varje föreställning har lett till fler. Nordcirkus anlitas också av besöksnäringen och evenemangsarrangörer vid exempelvis konferenser, invigningar, stadsfester och gatufestivaler sommartid. 

 

– Helst skulle vi vilja jobba mer lokalt, speciellt nu när vi har fått barn. Någon av oss måste finnas på hemmaplan så vi har fått tänka om lite, turnera var för sig med soloprojekt eller med andra artister och pedagoger när det behövs. Vi gör det vi brinner för och precis som andra egenföretagare jobbar vi mycket. Men vi har turen att ha föräldrar som ställer upp och tycker om att göra det.