Lastbil, hus

Järpen och Mörsil är orter som vuxit under de senaste åren. De ligger vackert intill Indalsälven, med ett bra läge nära E14 och Mittbanan.

Det är här fjällvärlden börjar. Järpen är Åre kommuns centralort med bland annat kommunhus och gymnasieskola. Området har historiskt sett dominerats av jord- och skogsbruk samt industriverksamheter. Idag finns en stor bredd av företag inom olika branscher inom såväl service som turism.

Johan Hyttsten är entreprenören som tror på sin hembygd och alltid vetat vad han ville bli.

– Det var självklart att börja jobba på åkeriet, att köra lastbil var något jag sett fram emot sedan jag var liten.

 

Han växte upp med familjeföretaget Hyttstens Åkeri i Järpen, som hans morfar startade i början av 70-talet. Efter transportgymnasiet var vägvalet enkelt. Nu driver han åkeriet tillsammans med sin mor Susanne. Här har han satsat på att utöka företaget, bland annat med entreprenadarbeten där han sett nya möjligheter i takt med att byggandet ökat i området. Besöksnäringen och större evenemang, som alpina VM, har haft stor inverkan.

 

– Det finns en stark framtidstro här och det är många byggprojekt på gång, inte bara i Åre, utan hela vägen västerut mot Storlien. Idag gör vi många markarbeten, husgrunder, VA-ledningar och vägarbeten.

 

Inflyttning och arbetstillfällen

Järpen är centralorten i Åre kommun och ligger vid porten till fjällvärlden, precis där Järpströmmen mynnar ut i sjön Liten som är en del av Indalsälven. Här finns både offentlig service och många företag samlade.

 

Företagsklimatet är bra och Johan känner att alla hjälps åt, även om man är konkurrenter. Med sina 32 år är han en av de yngre krafterna i branschen. Han har hunnit med en period i Reaxcers styrelse och sitter även med i styrelsen för Svenska Åkeriförening. Här driver han större frågor för transportbranschen, bland annat hur man ska lyckas bättre med nyrekrytering.

 

– Det finns ett stort behov av arbetskraft, speciellt svårt är det att hitta yngre förare. Ett sätt är att erbjuda praktikplatser och få in personer direkt från skolan. Här är det glädjande nog också allt fler tjejer bland eleverna. Det tror vi kommer att påverka branschen positivt. Samtidigt ser vi att inflyttningen ökar och allt fler vill bo här. Så för den som vill jobba inom det här området finns det absolut jobbmöjligheter.

 

Nära till fjäll och fiske

Johan ser ljust på framtiden. Själv har han nyligen sålt sitt hus i Undersåker till en nyinflyttad familj från södra Sverige och bor nu i Järpen. Det är fortfarande nära till fjäll, fiske och stugan i Kall där mycket av fritiden tillbringas. Han kommer att fortsätta utveckla sitt företag, testa nya saker och vara flexibel.

 

– Det är lätt att bli hemmablind, men det här är verkligen en bra plats att bo och leva på, konstaterar Johan.