Vinterbild Järpen

Järpen och Mörsil är orter som vuxit under de senaste åren. De ligger vackert intill Indalsälven, med ett bra läge nära E14 och Mittbanan.

Det är här fjällvärlden börjar. Järpen är Åre kommuns centralort med bland annat kommunhus och gymnasieskola. Området har historiskt sett dominerats av jord- och skogsbruk samt industriverksamheter. Idag finns en stor bredd av företag inom olika branscher inom såväl service som turism.

På industriområdet i Järpen, granne med återvinningscentralen, finns en lokal där kreativiteten sprudlar. En skaparverkstad där alla brinner för återbruk. Lokalen är så full av möbler och prylar att det som förstagångsbesökare är svårt att veta var man ska fästa blicken. En spännande röra av färger och former. Soffor, bord, gamla skidor, stolar och hyllor står i en del av lokalen. Det generösa fikabordet finns i en annan del, och i samma rum är lagret av arbetsmaterial såsom knappar, tapeter och mattrasor. Målarrummet skvallrar om att något nyligen fått röd färg, och i snickarboden finns två eldrivna sågar pudrade med sågspån.

 

– Mitt hjärta i princip stannade när jag såg att Åre kommun sökte projektledare för att starta upp ett återbruk, berättar Linda Kalkan. Det var precis vad jag drömt om. Det var en jättemärklig positiv upplevelse, som snabbt utbyttes av paniktankar om att jag kanske inte skulle få jobbet.

 

Passion för återbruksdesign och gamla saker

Lindas passion för att skapa, ledde henne till en konstutbildning där hon insåg att hon var mer formgivare än konstnär. Efter fem år på Designhögskolan i Göteborg jobbade hon som designer i 15 år. Med tiden växte sig intresset för återbruksdesign starkare och starkare och hon började drömma om att någon gång få jobba med det på heltid. Linda fick jobbet att starta upp Åres första återbruk som nu funnits i 2,5 år. Lisa Törner, som också sökte samma jobb, är Lindas kollega sedan ett år. Hon har sedan sin ungdom haft ett stort engagemang för miljö- och rättvisefrågor. Hennes ögon lyser när hon pratar om att återföra ett nytt värde av gamla saker.

 

– Tillfredställelsen att laga något smäller högre än att köpa nytt, säger Lisa.

 

De uppdrag som Återbruket gjort hittills är exempelvis inredningsuppdrag och installationer för kommunala verksamheter såsom skolor. De har också tagit fram en signaturprodukt, braständare, som de skapar av kommunens kasserade och strimlade papper. Eftersom verksamheten funnits inom kommunen har de inte kunnat vara kommersiella fullt ut. Det ska nu förändras. Återbruket knoppas av från kommunen och blir ett fristående företag, som kommer ägas och drivas av Linda och Lisa. Namnet blir Re:work, Åre kommuns första sociala företag.

 

– Ett socialt företag har som huvudsyfte att lösa någon form att samhällsutmaning. Ett arbetsintegrerande socialt företag har som syfte att lösa samhällsutmaningar kring sysselsättning, berättar Anna Bylund, projektledare på Åre kommun.

 

Anna är den som förbereder avknoppningen från kommunen och uppstarten Re:work. Det innebär omfattande navigeringar bland de lagar och regler som måste följas.

 

– Socialt företagande är som orörd mark, det finns ingen historia i Åre kommun, berättar Anna. Många länder i Europa har kommit mycket längre än vi i Sverige, vi hindras mycket av våra lagar och regler, vilket gör det svårare.

 

Arbetsintegrerande socialt företag som vill lösa utmaningar kring sysselsättning

Re:work kommer att bli ett arbetsintegrerande socialt företag. Linda och Lisa ser fram emot att öppna en butik och kunna sälja saker i större utsträckning än tidigare. Vinsten kommer att återinvesteras i företaget, för att skapa ännu mer möjligheter till sysselsättning för fler personer. De tror att den största utmaningen blir att både vara en kommersiell verksamhet samtidigt som de ska vara en bra miljö för de personer som behöver hjälp in i arbetslivet igen.

 

– Det är fantastisk att se hur de som jobbat här har vuxit. Alla uppgifter kommer fortsätta att anpassas efter individens arbetsförmågor. Jag och Linda får ta stressen, det ska inte medarbetarna göra, säger Lisa.

 

– Vi vill verkligen inspirera andra till återbruk också, lite grann som att missionera. Vi vill sprida återbruksbudskapet, säger Linda.

 

Svenska Turistföreningen är en drömkund, att göra designinsatser på vandrarhem som behöver rustats upp. En annan dröm är att få inreda en ny restaurang eller ett café i Åre.

 

– Fäviken-Magnus har nyss börjat följa oss på Instagram, det kanske kan leda till nåt, säger tjejerna och skrattar.

 

Läs mer om socialt företagande här

Johan Hyttsten är entreprenören som tror på sin hembygd och alltid vetat vad han ville bli.

– Det var självklart att börja jobba på åkeriet, att köra lastbil var något jag sett fram emot sedan jag var liten.

 

Han växte upp med familjeföretaget Hyttstens Åkeri i Järpen, som hans morfar startade i början av 70-talet. Efter transportgymnasiet var vägvalet enkelt. Nu driver han åkeriet tillsammans med sin mor Susanne. Här har han satsat på att utöka företaget, bland annat med entreprenadarbeten där han sett nya möjligheter i takt med att byggandet ökat i området. Besöksnäringen och större evenemang, som alpina VM, har haft stor inverkan.

 

– Det finns en stark framtidstro här och det är många byggprojekt på gång, inte bara i Åre, utan hela vägen västerut mot Storlien. Idag gör vi många markarbeten, husgrunder, VA-ledningar och vägarbeten.

 

Inflyttning och arbetstillfällen

Järpen är centralorten i Åre kommun och ligger vid porten till fjällvärlden, precis där Järpströmmen mynnar ut i sjön Liten som är en del av Indalsälven. Här finns både offentlig service och många företag samlade.

 

Företagsklimatet är bra och Johan känner att alla hjälps åt, även om man är konkurrenter. Med sina 32 år är han en av de yngre krafterna i branschen. Han har hunnit med en period i Reaxcers styrelse och sitter även med i styrelsen för Svenska Åkeriförening. Här driver han större frågor för transportbranschen, bland annat hur man ska lyckas bättre med nyrekrytering.

 

– Det finns ett stort behov av arbetskraft, speciellt svårt är det att hitta yngre förare. Ett sätt är att erbjuda praktikplatser och få in personer direkt från skolan. Här är det glädjande nog också allt fler tjejer bland eleverna. Det tror vi kommer att påverka branschen positivt. Samtidigt ser vi att inflyttningen ökar och allt fler vill bo här. Så för den som vill jobba inom det här området finns det absolut jobbmöjligheter.

 

Nära till fjäll och fiske

Johan ser ljust på framtiden. Själv har han nyligen sålt sitt hus i Undersåker till en nyinflyttad familj från södra Sverige och bor nu i Järpen. Det är fortfarande nära till fjäll, fiske och stugan i Kall där mycket av fritiden tillbringas. Han kommer att fortsätta utveckla sitt företag, testa nya saker och vara flexibel.

 

– Det är lätt att bli hemmablind, men det här är verkligen en bra plats att bo och leva på, konstaterar Johan.