Utsikt över Åre och Åresjön

Åre och Duved är gamla jordbruksbygder som utvecklats till en av Europas främsta turistdestinationer.

Befolkningen ökar stadigt och drömmen om en friare livsstil lockar många att flytta hit. Varje år ligger Åre kommun i toppskiktet för nyföretagande i landet och många av de företagen återfinns i Åre och Duved. Här finns ett unikt företagsklimat och stort engagemang för att fortsätta utvecklas.

Hon flyttade till Åre med sina föräldrar som 3-åring. Vid 12 stekte hon hamburgare och serverade mjukglass på sin pappas restaurang. Isabel Hamilton växte upp i en entreprenörsfamilj och har hunnit driva såväl hotell som restauranger. Idag är hon en välkänd profil som brinner för byn och det värdskap som gjort Åre unikt som destination. 

 

För fyra år sedan tog Isabel över Åre Bed & Breakfast med 15 rum och perfekt läge mellan by och backe. Det var mer en slump än ett planerat beslut. 

 

– De tidigare ägarna skulle inte sälja och jag skulle inte köpa. Men så blev det, skrattar hon.

 

Efter många år som vd och hotellchef, med allt vad det innebär i form av ansvar, stress och långa arbetsdagar, var det dags för något nytt. Med mer fokus på familj och fritid, att verkligen njuta av att bo vid fjället.

 

– De som känner mig väl sa direkt att ”det här är din grej”. Och det är precis vad jag vill göra nu. Att driva något lagom stort som går att förfina och förbättra. Med korta beslutsvägar, nära gästerna. Som samtidigt gör det möjligt för oss att leva det liv vi vill leva nu när vi har barn. 

 

Åre-andan skapar samarbete

Isabel menar att den anda som finns i byn är unik, med en inställning att jobba tillsammans för att få gäster till byn. Inte se varandra som konkurrenter, eftersom nästan alla tjänar pengar på varandras gäster. För Åreborna är det självklart att gästens upplevelse alltid kommer först.

 

– Här har Åre Destination, som ägs av näringslivet i Åre, gjort ett fantastiskt arbete genom att informera, utveckla och ge oss alla möjligheter att påverka. Frukostarna en gång i månaden har varit otroligt bra och välbesökta. Där tar vi upp gemensamma frågor och kan lätt få kontakt med de personer man behöver prata med. Även kommunen är med. Vi har ett otroligt fint företagsklimat där vi rådfrågar varandra, kan snacka ihop oss och komma på idéer.

 

Nysvenskar inom besöksnäringen

En annan sak som Isabel känner stolthet över är bygdens uppslutning i samband med flyktingströmmen 2015 och framåt. Såväl kommun och företag som privatpersoner engagerade sig, gjorde insamlingar och öppnade sina hem. Alla hjälptes åt för att integrationen skulle fungera. Isabel var god man under en period och har i omgångar haft nysvenskar anställda.

 

– Idag har många hotell och restauranger personal som valt att stanna kvar här. De gör ett otroligt värdefullt jobb och vi skulle ha svårt att klara oss utan dem.

 

Att vara en liten aktör inom besöksnäringen passar Isabel bra. Hon kombinerar det med en aktiv roll i branschorganisationen Visitas styrelse i Norrland. Här försöker hon skapa nytta för medlemmarna som arbetsgivare, men också genom att driva frågor gentemot politiker och beslutsfattare.

 

– Det är jätteroligt och ger mig stimulans att fortsätta utvecklas i branschen.