Alla måste hjälpas åt att minska risken för smitta av covid-19. Därför gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Den som driver restaurang eller annan servering måste se till så att trängsel inte uppstår i eller i anslutning till sina lokaler. Ansvaret för tillsynen av trängsel på serveringar ligger på Åre kommuns miljöavdelning.

Från och med 1 juli 2021 uppdaterar Folkhälsomyndigheten föreskriften och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.

Den som driver restaurang eller annan servering av mat och dryck måste se till att:

 • det inte uppstår trängsel i och i anslutning till lokalerna. Sällskap ska kunna hålla minst 1 meters avstånd mellan varandra
 • sällskap inomhus inte består av fler än 8 personer
 • det tydligt skyltas om avstånd på ställen där trängsel riskerar att uppstå
 • besökare alltid intar mat och dryck sittandes vid bord. Stående servering vid barer är inte tillåten
 • bord inte står för nära varandra och att det inte är trångt runt dem. Även här ska sällskap kunna hålla minst 1 meters avstånd, med utdragna stolar
 • buffégäster kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel
 • det ska vara minst 1 meter mellan personer som tar mat vid buffén och närmaste sittande sällskap
 • det finns tillgång till handtvätt med tvål, alternativt handsprit

Föreskrifter och lagar

Dokument

pdf Anslag - undvik att bli smittad och att smitta andra (svenska) (216 KB)

pdf Anslag - tvätta händerna ofta (224 KB)

pdf Anslag - håll avstånd till andra människor (254 KB)  

Anslaget "Undvik att bli smittad och att smitta andra finns även tillgänglig på andra språk". Klicka här för nedladdning -->

Utskrivna anslag finns att hämta på Åre turistbyrå. Det går också att kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för få hjälp med utskrift.

Service till företagare

Åre kommuns miljöavdelning kan hjälpa till att ge råd och bedömningar på förslag som företagare har tagit fram för att minska trängseln i sin verksamhet. Exempel på situationer:

 1. Företagaren tar kontakt med oss och vill diskutera en planritning på hur bord och stolar ska placeras i lokalen. Miljöavdelningen tittar på förslaget och ställer frågor och ger råd för att uppnå lagstiftningens krav.
 2. Företagaren har tagit fram förslag på rutiner för trängsel. Miljöavdelningen tittar på förslaget och kan göra en bedömning om lagstiftningens krav kan uppnås.
 3. Företagaren har tagit fram förslag på egna skyltar denne vill sätta upp i sin verksamhet. Miljöavdelningen lämnar besked om förslagen kan uppfylla kraven.

Kontakt

Kontakta Åre kommuns miljöavdelning vid frågor om tillsyn och trängsel: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Oro för trängsel på serveringsställen

Kontakta oss vid oro för trängsel på serveringsställen inom Åre kommun: 

 • Måndag-fredag, kl. 08.00-12.00 samt 13.00-16.00
  Telefon: via kundtjänst på 0647-161 00
  E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Kvällstid och helger
  Telefon: via tjänsteperson i beredskap på 073-030 55 18

Observera att följande inte är trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:

 • Det är mindre än 1 meter mellan personer i samma sällskap.
  Ett sällskap utgörs ofta av personer som träffas även utanför det aktuella serveringstillfället. Om gästerna i ett sällskap väljer att sitta nära varandra runt ett bord trots att det finns plats att hålla avståndet är det gästernas ansvar.

Efter att du har lämnat in din synpunkt kommer Åre kommuns miljöavdelning och/eller tjänsteperson i beredskap att utreda synpunkten.