Bild: Matavfall

Vill du vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle? Vill du verka för en ökad miljönytta och resurshushållning i livsmedelskedjan? Anslut dig till Åre kommuns matavfallsinsamling så är du en bra bit på vägen.

Etapp 1 är igång vilket innebär att du som bor eller verkar längs E14-sträckan Duved-Mörsil och Edsåsdalen har möjligheten att beställa ett matavfallsabonnemang. Det gäller enskilt hushåll, flerbostadshus, bostadsrätt- och samfällighetsförening eller verksamhet.

  • Du betalar inget extra för ditt matavfallsabonnemang eller det 140 l kärl som matavfallet samlas in i. Det ingår i din grundavgift som du betalar för ditt hushållsavfall.
  • Det som tillkommer är en tömningsavgift på 50 kr per tömning enligt gällande taxa.

Din anmälan gör du via vår e-tjänst eller via blanketten nedan:

E-tjänst: Matavfallsabonnemang

pdf Blankett: matavfallsabonnemang (124 KB)

Har du övriga frågor gällande matavfallsinsamlingen kontaktar du oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Att sortera ut matavfall är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön. Om matavfallet sorteras ut i stället för att läggas i soppåsen kan avfallet behandlas biologiskt och omvandlas till miljövänlig biogas och biogödsel. Biogas används som bränsle för fordon och biogödsel som växtnäring i lantbruket. Plockanalyser av insamlat hushållsavfall från villor och flerfamiljshus i Åre kommun visar att andelen matavfall i hushållsavfallet ökar, i augusti 2017 var andelen 30%, november 2017 (36%), november 2018 (45%) och vid den senaste som gjordes i april i år var andelen matavfall så hög som 47%.