Bild: Matavfall

Vill du vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle? Vill du verka för en ökad miljönytta och resurshushållning i livsmedelskedjan? Anslut dig till Åre kommuns matavfallsinsamling så är du en bra bit på vägen.

Från 1 november 2020 är det öppet för alla renhållningsabonnenter att beställa ett matavfallsabonnemang. Det gäller enskilt hushåll, flerbostadshus, bostadsrätt- och samfällighetsförening och verksamhet. Följande kostnader gäller enligt nuvarande renhållningstaxa:

  • Du betalar inget extra för ditt matavfallsabonnemang eller det 140-literskärl som matavfallet samlas in i. Det ingår i din grundavgift som du betalar för ditt hushållsavfall.
  • Det som tillkommer är en tömningsavgift på 50 kronor per tömning.

Din anmälan gör du via vår e-tjänst eller via blanketten nedan:

E-tjänst: Matavfallsabonnemang

pdf Blankett: matavfallsabonnemang (101 KB)

Har du övriga frågor gällande matavfallsinsamlingen kontaktar du oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemkompostering – nu kostnadsfri anmälan

Vill du hellre kompostera ditt matavfall och därmed tillverka egen växtnäring måste du först anmäla eget omhändertagande av matavfall till Åre kommuns miljöavdelning och få din kompostbehållare godkänd. Denna anmälan är för närvarande kostnadsfri.

Läs mer om hemkompostering här

Att sortera ut matavfall är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön. Om matavfallet sorteras ut i stället för att läggas i soppåsen kan avfallet behandlas biologiskt och omvandlas till miljövänlig biogas och biogödsel. Biogas används som bränsle för fordon och biogödsel som växtnäring i lantbruket. Plockanalyser av insamlat hushållsavfall från villor och flerfamiljshus i Åre kommun visar att andelen matavfall i hushållsavfallet är cirka 40 procent.