Bild på en man som står på ett berg

Klimatsmarta familjer och personer i Åre kommun är ett projekt som syftar till att inspirera fler människor att leva mer klimatmedvetet genom att konkret visa hur det går att skapa livsstilsförändringar på individnivå. Det sker genom att sex familjer och personer har valts ut för att representera och kommunikativt attrahera olika livsstilar eller livsmiljöer i Åre kommun. 

Vi har valt familjer och personer med geografisk spridning i kommunen och som har kommit olika långt gällande kunskap om klimatfrågorna. Vissa har inte påbörjat resan mot en mer hållbar livsstil, men vill gärna göra det. Andra gör redan idag relativt klimatmedvetna val. Projektet är upplagt utifrån sju olika teman. Dessa är mat och vatten, resor och transporter, energi och klimat, investeringar, aktier, fonder och pension, bo och byggande, attityder och beteenden samt konsumtion. ​

Vi kommer att genomföra sju öppna workshops med inspiratörer och föregångare inom de olika temana samt också spela in filmer och göra inlägg i sociala medier. Följ projektet på Åre kommuns Facebooksida och eller på Instagram under namnet @klimatsmarta_familjer. För mer information – mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Presentation av familjerna 

Bild på familjen Berg

Familjen Berg
Sarah, 41 år, socionom samt Stella, 10 år, och Elvira, 8 år. 

– Vi är en familj som lever "varannanveckasliv", tillsammans ena veckan och på varsitt håll den andra. Vi lever ett rätt enkelt liv och uppskattar det stora i det lilla. Mamma Sarah gillar kontraster. Att streta på i motvind för att komma in och värma sig framför en brasa. Att springa långt, liksom att njuta av vackra vyer. Att vara ensam på fjället eller sjunga i kör ihop med andra. 

Boende

Hyr lägenhet, del i villa, i Såå strax utanför Åre. 

 

Varför är ni med i projektet?

– Vi vill få mer kunskap om våra avtryck på klimatet, göra de förändringar vi mäktar med och dela med oss av den resan till andra. Vad kan vi göra i det lilla? Vad kan många små förändringar ge för effekt?


Vad vill ni uppnå för förändringar när projektet är genomfört?

– Ökad medvetenhet och mindre klimatavtryck, förändrade vanor. 

Bild på familjen Danielsson-Larsson

Familjen Larsson-Danielsson

Maria Larsson, 60 år, ekonom och Stefan, 70 år, pensionär.

Boende
Egen villa i Undersåker.

Varför är ni med i projektet?

– Vi vill hitta ett sätt där vi som vill göra miljöförändringar inte ses som något som katten har släpat in, utan ses som de hjältar vi är. På så vis hoppas vi att vi kan locka till förändringar. 


Vad vill ni uppnå för förändringar när projektet är genomfört?
– Ökad medvetenhet och förändringsvilja hos många fler. För egen del så har vi också som mål att skaffa en elbil och se över energiförbrukningen i vårt boende.

Bild på familjen Lind

Familjen Lindh
Peter, 40 år, Johanna, 29 år samt tre barn.

Boende
Lägenhet i Åre kommun.

Varför är ni med i projektet?

– För att vi värnar om vår jord och vårt klimat. Vi vill att våra barn och barnbarn ska få uppleva vår planet som vi upplevt den med vita vintrar och badvänliga somrar, fria från algblomning.


Vad vill ni uppnå för förändringar när projektet är genomfört?
– Vi vill bli ännu klimatsmartare och hitta "kryphål" som vi missat i vår vardag. Vi vill också inspirera andra till förändring och att lite kan göra mycket!

Bild på familjen Lövquist

Familjen Lövquist
Johan, 48 år, jobbar som vägledare på Åre kommuns inflyttarservice.

 

– Jag är inflyttad skåning sedan 18 år. Jag har en dotter på 9 år som bor i Gävle, men hon är hos mig på skollov och vissa helger. Till familjen hör också för tillfället fem hönor och en tupp. Jag är en driven kille som alltid har tusen projekt igång samtidigt, på gott och ont. Jag har spenderat mycket tid på olika äventyr i omgivningarna, men den mesta delen av min tid har faktiskt spenderats på diverse renoveringsprojekt på gården.

Boende

Bor på en förre detta mjölkgård på en södersluttning i Kallbyggden i en by som heter Back. Gården ligger cirka två kilometer rakt norrut från Åreskutans topp. Gården består av nio husbyggnader och bostadshuset är cirka 180 kvadratmeter stort. 

Varför är du med i projektet?

– Jag har alltid varit intresserad av energilösningar och olika typer av lösningar i och runt våra bostäder. Jag strävar efter att gården skall bli så miljöneutral som möjligt, vilket innefattar att jag i så stor utsträckning vill bli självförsörjande på det mesta jag behöver.


Vad vill du uppnå för förändringar när projektet är genomfört?

– Jag vill skapa ett mer holistiskt sätt att leva och bo där allt har sin mening och funktion utan onödiga kostnader och miljöpåverkan. Ett mål är att lägga om kosten vilket kan tyckas ganska lätt, men som van storkonsument av kött vill jag minska min konsumtion av just detta.

Bild på familjen Pedersen

Familjen Pedersen

Steen, 49 år, fastighetsskötare, Kristin, 47 år, lärare, samt dottern Sofia, 13 år. Sonen Kalle, 17 år, bor i Östersund på veckorna och dottern Josefin, 20 år, är bosatt i Stockholm. Border collien Saiga tillhör också familjen.


Boende
I en tidigare lanthandel/bostadshus från 1911 med tillhörande trädgård i Slagsån. Vi har Undersåkers kyrka och Undersåkers hembygdsgård som närmaste granne.

Varför är ni med i projektet?
– Vi är med i projektet för att vi de senaste åren har fått upp ögonen för vad en kommande klimatförändring kommer att ställa till med. Vi tror på att den enskilde individen kan göra skillnad, och att det är vi som konsumenter, som kan och måste ställa kraven. Vi undrar vart landet lagom har tagit vägen? Dags för en livsstilsändring! Dags för mänskligheten att ta ansvar för Moder Jord, att gå från ord till handling.

Vad vill ni uppnå för förändringar när projektet är genomfört?
– När vi nästa år summerar vårt projekt har vi visat att vi som invånare i en glesbygdskommun kan leva som våra föräldrar levde, resurshålla med våra resurser, leva som man lär, återbruka och använda beprövat bondfornuft.

Bild på familjen Qassemi

Familjen Qassemi 
Samira och sin femåriga son.

Boende
Vi bor i en enrumslägenhet i Järpen.

Varför är ni med i projektet?
– Vi är med i projekt för att lära oss mer om klimat och lyssna på andras erfarenheten som vi kan använda i våra liv. Vi försöker vara hälsosamma och äta bra och klimatsmart mat.

Vad vill ni uppnå för förändringar när projektet är genomfört?

– Vi vill ha förändrat saker i vår kost, vår hälsa och vår träning.