Från 31 maj 2021 ska vi testa att begränsa motorfordonstrafiken i centrala Åre genom Åreparken och på Årevägen förbi Åre torg och västerut. Vi gör det för att få en trevligare, säkrare och miljövänligare bykärna. Testet ska pågå till oktober 2021 och sedan utvärderas.

Behörig trafik kommer fortfarande att få köra, men genom Åreparken och förbi Åre torg blir det gångfartsområde, som innebär att körning sker på fotgängarens villkor. Fordon får inte framföras i hastigheter högre än gångfart och fordon har väjningsplikt mot gående. Trafiken kommer fortsättningsvis vara enkelriktad i västlig riktning. De fordon som är behöriga är:

  • varuleveranser (fordon som är avsedda för transporten) till eller från butiker eller motsvarande vid vägen
  • transporter av skrymmande gods eller boende till eller från adress vid vägen
  • transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid vägen
  • transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid vägen
  • personer med giltigt PRH (parkeringstillstånd för rörelsehindrade) som ska parkera vid vägen och personer med hyrda parkeringsplatser vid adress vid vägen
  • service-, underhålls-, reparations-, byggnads-, anläggningsarbete eller liknande arbete
  • taxi- och linjetrafik

Vid Åre torg kommer en ”taxiplats” finnas för på- och avstigning och den befintliga taxizonen vid Åre hemslöjd flyttas västerut på Årevägen. För att underlätta snabba ärenden kommer två av parkeringarna utanför ”Bubblan” göras om till 15-minutersparkeringar. De två korttidsparkeringarna på Mörviksvägen, väster om Åreparken, blir en parkering för rörelsehindrad.

Karta

pdf Karta: Fordonsbegränsningar i centrala Åre (1.37 MB)

Kontakt

Har du frågor kan du kontakta oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..