Efter ett tips om livsmedelsfusk har Åre kommun gjort en åtalsanmälan mot en livsmedelsbutik i kommunen. Myndigheter från Åre kommun – samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden – har tillsammans med polis, gränspolis och Skatteverket utfört en åklagarledd utredning hos verksamheten som påbörjades den 11 september.

Samhällsbyggnadsnämnden kunde konstatera att det fanns fara för människors hälsa på livsmedelsanläggningen där skadedjur, avfall och omfattande brister i rengöring var övergripande problem. På plats påträffades mängder av livsmedel som passerat bäst-före-datum, vissa livsmedel med tio år. Samhällsbyggnadsnämnden konstaterade även att verksamheten sysslade med ommärkning och ompaketering av livsmedel. Obligatoriska märkningsuppgifter angavs dessutom på ett felaktigt sätt eller saknades helt och hållet, något som kan innebära livsfara för konsumenterna.

– Den kommunala livsmedelskontrollen har ett viktigt uppdrag att upptäcka och förhindra att konsumenter blir vilseledda eller sjuka av de livsmedel som säljs inom kommunen. Arbetet med att motverka livsmedelsfusk har blivit mer aktuellt på senare år där Livsmedelsverket har fått ett regeringsuppdrag att samordna och utbilda kommunerna i att upptäcka fusk med livsmedel. Det är viktigt att Åre kommun jobbar aktivt med dessa frågor, säger Daniel Fackel, miljöchef i Åre kommun.

Sammanfattningsvis bedömer samhällsbyggnadsnämnden att den aktuella livsmedelsverksamheten bedriver omfattande livsmedelsfusk. Verksamheten är nu tillfälligt stängd i en månad. Åklagare kommer fortsätta att utreda ärendet.

Pressbild

Daniel Fackel, miljöchef i Åre kommun
Foto: Rasmus Persson

Kontakt

Daniel Fackel, miljöchef i Åre kommun
0647-161 67
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.