Uppdaterad 30 mars, kl. 11.15

Riskgrupp, hemleverans av mat och andra varor

Folkhälsomyndigheten avråder alla personer som är 70 år och äldre, samt personer med underliggande sjukdomar – såsom högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes – att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt. Är du inom denna riskgrupp innebär det också att du bör undvika att handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Med anledning av detta vill vi försöka säkerställa att du får mat och andra varor levererad hem till dig.

Alternativ 1: Ta hjälp av närstående
Det finns många som vill hjälpa till i dessa tider. Fråga gärna familj, vänner eller grannar om hjälp för att få matvaror, medicin och liknande levererat hem till dig. Tillsammans med civilsamhället kommer vi även samordna organisationer och enskilda personer som vill hjälpa till. Vi hjälps åt i tider av corona.

Alternativ 2: Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik
Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik och fråga om de erbjuder hemleverans. Vissa butiker erbjuder den servicen mot en avgift.

Om du är folkbokförd i Åre kommun, bor minst två kilometer från närmaste livsmedelsbutik och tillhör riskgruppen kan Åre kommun lämna ett hemsändningsbidrag till butiken som ordnar hemtransport. Ersättning utgår för max en hemsändning per vecka och hushåll. Om du är intresserad av detta anmäler du dig till din närmste butik.

Brukar du nyttja Länstrafikens tidtabellsstyrda Närtrafik för dina matinköp? Nu kan du även beställa mat och andra varor från livsmedelsbutiken som en taxi kör ut enligt tidtabellen för Närtrafik. Beställning av resa gör du som vanligt via BC Jämtland och betalning av resa görs direkt till taxichauffören. Varubeställningen samordnas mellan dig som beställare, livsmedelsbutik och BC Jämtland.

Alternativ 3: Kontakta Åre kommuns biståndsenhet
Om du inte kan nyttja alternativen ovan finns det möjlighet att ansöka om hjälp via Åre kommuns biståndsenhet som du når via nedanstående telefonnummer.

Järpen Mitt, 0647-164 07, 0647-163 56
Mattmar, Hallen, 0647- 164 40
Åre/Duved området och Undersåkers ytterområden 0647-164 37
Kall, Mörsil, Undersåkers by och norra Järpen 0647-164 01

Telefontid måndag-fredag kl. 08.00-09.30. Övrig tid går det att lämna röstmeddelande.

Observera att det är du själv som måste ansöka om hjälp via Åre kommuns biståndsenhet.

Anhörig, hemleverans av mat och andra varor

Du som inte tillhör en riskgrupp och vill stötta en anhörig inom riskgruppen får gärna ta initiativet att fråga familj, vänner eller grannar om ni gemensamt kan hjälpa den anhöriga med hemleverans av mat och andra varor. Tillsammans hjälps vi åt i tider av corona.

Undvik besök på Åre kommuns särskilda boenden och korttidsboenden

Äldre personer och särskilt de med hjärtkärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck anges som en utsatt riskgrupp för coronaviruset. Därför har vi infört besöksrestriktioner på särskilda boenden och korttidsboenden. Restriktionerna säger att besökare inte ska vistas på boendena om de upplever symptom på luftvägsinfektion.

Separata entréer på Hamregården och Bjurgården

För att värna om personer med insats och för att ytterligare bromsa spridningen av coronaviruset covid-19 i Åre kommun genomför vi ändringar när det gäller entréerna på Hamregården och Bjurgården. Var vänlig och följ skyltningen vid respektive entré.

Vi stänger våra offentliga matsalar för externa lunchgäster

Från och med onsdagen den 18 mars stänger vi alla offentliga matsalar på Åre kommuns skolor och boenden för externa lunchgäster. Detta görs för att minimera risken för smitta.