Uppdaterad 16 juni kl. 11.15

I dessa tider då det är besöksförbud på samtliga särskilda boenden och korttidsboenden i Åre kommun kände vi att vi behövde uppmuntra och visa uppskattning till de som bor och arbetar där. Vi frågade därför om barnen på Åre kommuns förskolor och grundskolor ville hjälpa till. Och vilken respons vi fick!

 

Läs mer här

Ett antal personer på ett av Åre kommuns särskilda boenden har drabbats av covid-19. Särskilda insatser görs nu för att minimera smittspridningen utifrån Folkhälsomyndighetens och Region Jämtland Härjedalens rekommendationer kring vård av smittad.

Tillhör du riskgrupp eller +70 har du möjlighet att beställa böcker för upphämtning eller hemkörning. Kontakta ditt närmaste bibliotek.

 

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Från 1 april införs totalt besöksförbud på alla särskilda boenden och korttidsboenden i Åre kommun, detta enligt ett nytt beslut från regeringen. Syftet med besöksförbudet är att hindra smittspridning och skydda extra utsatta riskgrupper.

 

Läs mer om det nationella besöksförbudet på Regeringens webbplats

Folkhälsomyndigheten avråder alla personer som är 70 år och äldre, samt personer med underliggande sjukdomar – såsom högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes – att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

 

Är du inom dessa riskgrupper innebär det också att du bör undvika att handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Med anledning av detta vill vi försöka säkerställa att du får mat och andra varor levererat hem till dig.

 

Alternativ 1 – Ta hjälp av närstående
Det finns många som vill hjälpa till i dessa tider. Fråga gärna familj, vänner eller grannar om hjälp för att få mat och andra varor levererat hem till dig.

 

Alternativ 2 – Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik
Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik och fråga om de erbjuder hemleverans. Vissa butiker erbjuder den servicen mot en avgift. Om du är folkbokförd i Åre kommun, bor minst två kilometer från närmaste livsmedelsbutik och tillhör riskgrupperna kan Åre kommun även lämna ett hemsändningsbidrag till butiken som ordnar hemtransport. Om du är intresserad av detta anmäler du dig till din närmste butik.

 

Alternativ 3 – Frivilliga insatser
I samarbete med Röda korset, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet samordnar Åre kommun frivilliga insatser för att säkerställa inköp och leverans av mat och andra varor till dig som är i de utpekade riskgrupperna. Denna service erbjuder vi dig som inte kan nyttja alternativ 1 eller alternativ 2. Kontakta Åre kommuns kundtjänst för mer information:

0647-161 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Alternativ 4 – Kontakta Åre kommuns biståndsenhet
Om du inte kan nyttja alternativen ovan finns det möjlighet att ansöka om hjälp via Åre kommuns
biståndsenhet som du når via nedanstående telefonnummer.

 

Järpen Mitt: 0647-164 07, 0647-163 56
Mattmar, Hallen: 0647-164 40
Åre/Duved-området och Undersåkers ytterområden: 0647-164 37
Kall, Mörsil, Undersåkers by och norra Järpen: 0647-164 01

Du som inte tillhör en riskgrupp och vill stötta en anhörig inom riskgruppen får gärna ta initiativet att fråga familj, vänner eller grannar om ni gemensamt kan hjälpa den anhöriga med hemleverans av mat och andra varor. Tillsammans hjälps vi åt i tider av corona.

För att värna om personer med insats och för att ytterligare bromsa spridningen av coronaviruset covid-19 i Åre kommun genomför vi ändringar när det gäller entréerna på Hamregården och Bjurgården. Var vänlig och följ skyltningen vid respektive entré.

Från och med onsdagen den 18 mars stänger vi alla offentliga matsalar på Åre kommuns skolor och boenden för externa lunchgäster. Detta görs för att minimera risken för smitta.