Uppdaterad 15 september, kl. 16.00

Sedan den 1 april har det varit besöksförbud på alla särskilda boenden och korttidsboenden i Åre kommun enligt ett beslut från regeringen. Nu står det klart att beslutet hävs från och med den 1 oktober vilket gör det möjligt för anhöriga att besöka de som bor på Åre kommuns särskilda boenden och korttidsboenden igen.

 

Respektive boende kommer nu ta fram rutiner och skapa förutsättningar för att de fysiska träffarna ska kunna ske så säkert som möjligt.

 

– När boendena öppnar upp för besök igen är det oerhört viktigt att alla besökare tar ett stort eget ansvar. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten ska följas och du ska inte besöka våra boenden om du har förkylningssymptom, säger Karl Dumky, tillförordnad hemvårdschef i Åre kommun.

 

Besöksförbudet gäller till och med 30 september.

 

Läs mer på regeringen.se

Sedan den 1 april är det besöksförbud på alla särskilda boenden och korttidsboenden i Åre kommun, detta enligt ett nationellt beslut från regeringen. Efter det har Socialstyrelsen gått ut med nya rekommendationer som gör att undantag från besöksförbudet kan göras. Detta gäller:

 

Personer under 18 år
En person under 18 år får trots besöksförbudet besöka förälder eller någon annan som han eller hon varaktigt bor eller har bott med.


Personer som kan påvisa förekomst av antikroppar av covid-19
En person får besöka Åre kommuns särskilda boenden eller korttidsboenden om han eller hon är symtomfri och kan påvisa förekomst av antikroppar av covid-19. Antikroppstestet får inte vara äldre än sex månader och testet måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det åligger besökaren att visa att testet uppfyller rekommendationerna i Folkhälsomyndighetens vägledning för antikroppspåvisning.


Undantag från besöksförbudet kan också göras:

- När den boende står under vård i livets slutskede
- När den boende lider av mycket stark oro
- När besökaren har en har en obotlig och icke smittsam sjukdom och är i livets slutskede


Besöksrutin

Vid besök på något av Åre kommuns särskilda boenden eller korttidsboenden behöver du boka tid med enhetschefen på det aktuella boendet. Enhetschefen tar sedan ett beslut om besöket kan genomföras. Vid besökstillfället ska du givetvis vara symtomfri, tvätta/sprita händerna vid ankomst och gå direkt till personen som du ska besöka. Besöket får gärna ske utomhus och det är viktigt att hålla avstånd till den boende när ni träffas.

I dessa tider då det är besöksförbud på samtliga särskilda boenden och korttidsboenden i Åre kommun kände vi att vi behövde uppmuntra och visa uppskattning till de som bor och arbetar där. Vi frågade därför om barnen på Åre kommuns förskolor och grundskolor ville hjälpa till. Och vilken respons vi fick!

 

Läs mer här

Tillhör du riskgrupp eller +70 har du möjlighet att beställa böcker för upphämtning eller hemkörning. Kontakta ditt närmaste bibliotek.

 

Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Folkhälsomyndigheten avråder alla personer som är 70 år och äldre, samt personer med underliggande sjukdomar – såsom högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes – att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

 

Är du inom dessa riskgrupper innebär det också att du bör undvika att handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Med anledning av detta vill vi försöka säkerställa att du får mat och andra varor levererat hem till dig.

 

Alternativ 1 – Ta hjälp av närstående
Det finns många som vill hjälpa till i dessa tider. Fråga gärna familj, vänner eller grannar om hjälp för att få mat och andra varor levererat hem till dig.

 

Alternativ 2 – Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik
Vänd dig till din lokala livsmedelsbutik och fråga om de erbjuder hemleverans. Vissa butiker erbjuder den servicen mot en avgift. Om du är folkbokförd i Åre kommun, bor minst två kilometer från närmaste livsmedelsbutik och tillhör riskgrupperna kan Åre kommun även lämna ett hemsändningsbidrag till butiken som ordnar hemtransport. Om du är intresserad av detta anmäler du dig till din närmste butik.

 

Alternativ 3 – Frivilliga insatser
I samarbete med Röda korset, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet samordnar Åre kommun frivilliga insatser för att säkerställa inköp och leverans av mat och andra varor till dig som är i de utpekade riskgrupperna. Denna service erbjuder vi dig som inte kan nyttja alternativ 1 eller alternativ 2. Kontakta Åre kommuns kundtjänst för mer information:

0647-161 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Alternativ 4 – Kontakta Åre kommuns biståndsenhet
Om du inte kan nyttja alternativen ovan finns det möjlighet att ansöka om hjälp via Åre kommuns
biståndsenhet som du når via nedanstående telefonnummer.

 

Järpen Mitt: 0647-164 07, 0647-163 56
Mattmar, Hallen: 0647-164 40
Åre/Duved-området och Undersåkers ytterområden: 0647-164 37
Kall, Mörsil, Undersåkers by och norra Järpen: 0647-164 01

Du som inte tillhör en riskgrupp och vill stötta en anhörig inom riskgruppen får gärna ta initiativet att fråga familj, vänner eller grannar om ni gemensamt kan hjälpa den anhöriga med hemleverans av mat och andra varor. Tillsammans hjälps vi åt i tider av corona.

För att värna om personer med insats och för att ytterligare bromsa spridningen av coronaviruset covid-19 i Åre kommun genomför vi ändringar när det gäller entréerna på Hamregården och Bjurgården. Var vänlig och följ skyltningen vid respektive entré.

Från och med onsdagen den 18 mars stänger vi alla offentliga matsalar på Åre kommuns skolor och boenden för externa lunchgäster. Detta görs för att minimera risken för smitta.