vattenkran dricksvatten kök

I maj kommer företaget Pollex att utföra renspolning av vattenledningsnätet i Åre på uppdrag av Åre kommun. Syftet med denna spolning är att förbättra vattenkvaliteten och förebygga de problem med missfärgat vatten som i ökad utsträckning förekommit inom vissa områden.

När och var?

Arbetet beräknas påbörjas den 9 maj och slutföras den 20 maj 2022. På nedanstående kartor framgår det vilka områden/etapper som berörs vilka datum. Ett sms kommer skickas ut till berörda kunder/fastighetsägare dagen innan renspolningen av respektive område/etapp påbörjas.

pdf Kartor – renspolning av vattenledningsnätet i Åre (1.13 MB)

För vissa kunder/fastighetsägare kan renspolning behöva ske vid fler än ett tillfälle. Det innebär att vissa kunder/fastighetsägare kan få ett sms med information om avstängning vid mer än ett tillfälle.

Arbetsmetod

Den metod som kommer att användas innebär att luft och vatten leds in och ut i ledningssträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet avskiljer avlagringarna (järn, mangan) i rören.

Viktigt att tänka på

  • Vattnet i din fastighet kommer att stängas av enligt de områden/etapper och datum som framgår i kartorna ovan. Fyll en eller flera behållare med vatten innan avstängningen om du behöver vatten för matlagning, hygien och liknande. Har du behov av mer vatten kan du även hämta vatten från våra vattensläp, läs mer nedan.
  • Tänk på att inte öppna några kranar, köra tvätt- och diskmaskin eller spola i toaletten under tiden som renspolningsarbetet för respektive område pågår. På ovanstående kartor framgår det vilka områden/etapper som berörs vilka datum.
  • Är du fastighetsägare uppmanas du att sprida den här informationen vidare till hyresgästerna i din fastighet.
  • Framkomligheten i trafiken kommer att begränsas i områdena där renspolningen genomförs. Kör sakta och var uppmärksam på tillfälliga trafikhänvisningar.
  • För din och Pollexs personals säkerhet uppmanas du att inte vistas runt arbetsområdena. Föräldrar uppmanas att hålla ett extra vakande öga på sina barn.

Här kan du hämta vatten

Om du har behov av mer vatten än det du själv har tappat upp innan avstängningen så kommer det finnas vattensläp uppställda på två platser, se nedan. Vattensläpen kommer att vara uppställda varje dag från kl. 10.00 varje dag mellan den 10-20 maj. 

  • Vikverkets parkering. Adress: Vik 102, Åre. Karta
  • Kyrklägdans parkering. Adress: Sahlins väg, Åre. Karta

Påverkan hos kunder/fastighetsägare

Servisledningar till fastigheter i området kan få missfärgat/grumligt vatten i samband med spolningarna. Missfärgning kan även uppstå utanför det område där spolning pågår. Grumligheten/missfärgningen är ofarlig, men du ska inte dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning.

Det är viktigt att du låter vattnet spola kraftigt i kallvattenkranen efter avslutat arbete för att få ut luft och missfärgning. Spola inte i toalettstolen förrän samtliga kranar är renspolade då detta kan leda till igensättning av filter och ventiler. Undvik också att tvätta ljus tvätt i samband med avstängningen.

Sms-utskick

Åre kommun har sedan en tid tillbaka en sms-tjänst som används vid driftstörningar på vattenledningsnätet. Är du registrerad på en adress som berörs av en vattenstörning kommer du få ett sms från oss med information om vad störningen beror på. Här kan du läsa mer om hur sms-tjänsten fungerar >>

Tack för din förståelse!

Vi ber om överseende med eventuella störningar som vårt arbete orsakar. Vi jobbar för att du ska påverkas så lite som möjligt. Arbetet är nödvändigt för att vi även i fortsättningen ska kunna leverera ett bra och säkert dricksvatten till dig. 

För mer information om renspolningen, kontakta Åre kommuns kundtjänst:
0647-161 00, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.