vattenkran dricksvatten kök

I maj kommer företaget Pollex att utföra renspolning av vattenledningsnätet i Järpen och Ågårdarna på uppdrag av Åre kommun. Syftet med denna spolning är att förbättra vattenkvaliteten och förebygga de problem med missfärgat vatten som förekommit inom vissa områden. I samband med renspolningen kommer vattnet stängas av i din fastighet och du kan även få missfärgat vatten i dina kranar efter avslutat arbete.

När och var?

Arbetet utförs i etapper och påbörjas i Järpen den 10 maj och slutförs den 28 maj. I Ågårdarna sker arbetet den 29 maj. På nedanstående kartor framgår det vilka områden/etapper som berörs vilka datum. De kunder som berörs kommer att få information via sms/mejl samt via are.se närmare spoltillfället.

pdf Kartor samt tidsplan (947 KB)

För vissa kunder kan vi behöva spola vid fler än ett tillfälle. I dessa fall får du information om avstängning vid fler än ett tillfälle.

Arbetsmetod

Den metod som kommer att användas innebär att luft och vatten leds in och ut i ledningssträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet avskiljer avlagringarna (järn, mangan) i rören.

Viktigt att tänka på

  • Fyll en eller flera behållare med vatten innan avstängningen om du behöver vatten för matlagning, hygien och liknande. Har du behov av mer vatten kan du även hämta vatten från våra vattensläp, läs mer nedan.
  • Tänk på att inte öppna några kranar, köra tvätt- och diskmaskin eller spola i toaletten under tiden som renspolningsarbetet för respektive område pågår. 
  • Är du fastighetsägare uppmanas du att sprida den här informationen vidare till hyresgästerna i din fastighet.
  • Framkomligheten i trafiken kommer att begränsas i områdena där renspolningen genomförs. Kör sakta och var uppmärksam på tillfälliga trafikhänvisningar.
  • För din och Pollexs personals säkerhet uppmanas du att inte vistas runt arbetsområdena. Föräldrar uppmanas att hålla ett extra vakande öga på sina barn.

Här kan du hämta vatten

Om du har behov av mer vatten än det du själv har tappat upp innan avstängningen så kommer ett vattensläp stå uppställt utanför tekniska avdelningen, Gastkullevägen 1A, i Järpen från kl. 10.00 varje dag under perioden. 

Så påverkas ditt vatten

Servisledningar till fastigheter i området kan få missfärgat/grumligt vatten i samband med spolningarna.  Missfärgning kan även uppstå utanför det område där spolning pågår. Grumligheten/missfärgningen är ofarlig, men du ska inte dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning.

Det är viktigt att du låter vattnet spola kraftigt i kallvattenkranen efter avslutat arbete för att få ut luft och missfärgning. Spola inte i toalettstolen förrän samtliga kranar är renspolade då detta kan leda till igensättning av filter och ventiler. Undvik också att tvätta ljus tvätt i samband med avstängningen.

Sms-utskick

Åre kommun har sedan en tid tillbaka en sms-tjänst som används vid driftstörningar på vattenledningsnätet. Är du registrerad på en adress som berörs av en vattenstörning kommer du få ett sms från oss med information om vad störningen beror på. Här kan du läsa mer om hur sms-tjänsten fungerar »

Tack för din förståelse!

Vi ber om överseende med eventuella störningar som vårt arbete orsakar. Vi jobbar för att du ska påverkas så lite som möjligt. Arbetet är nödvändigt för att vi även i fortsättningen ska kunna leverera ett bra och säkert dricksvatten till dig. 

För mer information om renspolningen, kontakta oss via 0647-161 00 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.