Barnomsorgen i Åre kommun är den kommunala verksamhet som erbjuder flest praoplatser varje läsår. Tillsammans har den pedagogiska omsorgen i Storlien, föräldrakooperativet i Mörsil samt alla förskolor tillsammans erbjudit 15 praoplatser. Det stora antalet praoplatser speglar också arbetsmarknaden då förskolorna har stort behov av arbetskraft nu och i framtiden.
Nelly går i årskurs åtta på Mörsils skola och valde att göra sin prao på nybyggda Eggforsens förskola i Mörsil eftersom hon ville veta hur förskolor byggs idag. Förskolan har sex stycken avdelningar med plats för totalt 120 barn. Idag går det ca 75 barn här. När vi besöker förskolan är Nelly och hennes handledare Ida ute och leker med barnen på den stora gården.
— Barnen vill gärna hålla mig i handen men de är bra på att turas om, vilket är kul att se, säger Nelly.
Nelly fick börja veckan med att vara med på pedagogernas reflektionstid där de tillsammans reflekterar var är de är nu och vad de planerar för veckan.
— Förskoleverksamheten ser annorlunda ut förhållande till när jag gick på förskolan, det är mycket mer fokus på lärande, konstaterar Nelly.
Ida, Nellys prao-handledare har arbetat på Eggforsen sedan i februari.
— Nelly har verkligen kommit rätt in i arbetet. Att ta hand om en människa, ett litet barn, är inte så enkelt. Hon tar sig an uppgiften bra och verkar trivas, säger Ida.
På avdelningen som Nelly gör sin prao går det 14 barn. Runt om i lokalerna ser man saker som barnen skapat genom olika uttrycksätt så som att arbeta med lera, måla och rita.
— Detta läsår ska vi fokusera mer på drama, lek och litteracitet, berättar Ida.
En lärdom som Nelly tar med sig från denna vecka är bland annat att det arbetas mer med pedagogik i förskolan än vad hon visste tidigare, samt att möten med nya människor ger ny kunskap. De möten hon haft med barnen tar hon med sig ut i arbetslivet.
— Oavsett vilken arbetsplats man än på ska man kunna möta olika typer av människor och här har jag mött barn som är olika, från många olika kulturer och det tar jag med mig vidare i arbetslivet, säger Nelly.
Förskolan Gåvan i Mörsil har funnits sedan 1989 och är den enda föräldrakooperativa verksamheten i Åre kommun. Ett föräldrakooperativ innebär att förskolan drivs och styrs av föräldrar till barnen som går på förskolan i samverkan med den personal som finns anställd. På förskolan som har sin verksamhet i två hus går det 32 barn.
— Vi uppskattar jättemycket när vi får praoelever hit, vilket är lika uppskattat av barnen. Elever som kommer hit får möjlighet att vara med i verksamheten och det viktigaste är att de får tid att vara med barnen. Framöver kommer vi att ha möjlighet att även ta emot en praoelev i vårt kök om man har ett intresse av matlagning, berättar Ulrica som är rektor på Gåvan.
— Vi tar gärna emot både elever som är i behov av att träna det svenskaspråket via integration, studenter på högskola eller universitet och prao-elever från högstadiet. Att ta emot praktikanter är en möjlighet för oss att visa upp vår verksamhet för, förhoppningsvis, blivande medarbetare. Det som är synd för just högstadieelever är att vi inte kan erbjuda extra arbete på helger men vi ser gärna att de söker feriejobb inom förskola när det går i 9:an till 2:an på gymnasiet.
Vill du veta mer om hur det är att arbeta på förskola i Åre kommun kan du kika på den här filmen där medarbetare svarar på frågor från eleverna i årskurs nio på Duveds skola.
Studievägar till arbete inom förskolan
De elever som väljer barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet får en barnskötarutbildning. Oavsett om du väljer denna eller andra program finns möjlighet att fortsätta studera efter gymnasiet för att bli förskolelärare eller barnskötare.
Du som vill utbilda dig inom barnomsorg kan läsa en yrkesinriktad vuxenutbildning i Östersund eller på distans.
Vill du bli barnskötare kan du gå en gymnasial vuxenutbildning på Komvux i Östersund eller på distans. Utbildningen är 1,5 år. Krav är att du behärskar svenska på grundläggande nivå.
Vill du läsa till förskollärare kan du göra det på universitetet, bland annat på Mittuniversitetet. Du behöver ha läst ett högskoleförberedande program eller yrkesprogram på gymnasiet tillsammans med de kurser som behövs för högskolebehörighet och särskild behörighet. Särskild behörighet är Engelska 6, Naturkunskap 1b /1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.
Studerar du på distans via högskola eller universitet finns möjlighet att använda Campus Åre Lärcentrum som studieplats. Vissa skolor ger även möjlighet för elever att skriva tentamen på ett lärcentrum.
Läs mer
Här kan du läsa mer om samverkan mellan skola och arbetsliv »