Anastasija och Julia från årskurs 9 på Hallens skola är två av eleverna som har fått testa på arbetet både på hotell och restaurang på Hotell Granen i Åre. När vi besöker dem möts vi av två trötta men glada ungdomar i hotellets lobby.

- Det är tufft för kroppen att stå och gå hela dagarna, säger Anastasija samtidigt som hon ler.

De visar in oss i restaurangen och berättar om sina dagar, skrattar åt misstag som skett och om nya lärdomar. De är båda överens om att arbetet i köket var roligast av allt de fick testa på.

- Vi bakade väldigt mycket och rullade massor med köttbullar. Att arbeta i ett kök skulle jag gärna vilja göra i framtiden, säger Julia.

Julia fortsätter att berätta att köket gav henne en lugn känsla medan hon upplevde att städa på hotellet var stressigare. Båda berättar uppskattande om sin handledare.

- Emma var helt fantastisk! Hela personalen var trevlig!

Köksmästaren Emma som har varit deras handledare under veckan berättar att eleverna har varit supergulliga, nyfikna och ödmjuka. Hon hoppas att de kommer följa sina drömmar och ser gärna att de arbetar i restaurangbranschen i framtiden.

- Jag känner ett ansvar för att branschen ska kunna fortsätta i generationer. Genom prao har vi chansen att sätta grunden för framtiden.

I Åre kommun finns två olika gymnasieutbildningar att välja efter grundskolan inom hotell och restaurang; Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller Hotell- och turismprogrammet på Jämtlands Gymnasium Åre (JGY). Restaurangskolan har en egen restaurang, Runt knuten, som också har tagit emot praoelever från skolorna i Duved, Hallen och Mörsil under denna termin.

- Det finns ett otroligt stort behov av personal till restaurangerna runt om i landet och i synnerhet här. Genom att välkomna och ta emot elever från högstadiet hoppas vi att kunna inspirera till detta yrke och givetvis hoppas vi på fler sökande till vår utbildning, berättar Lotta Aspholm som är programansvarig och lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

I denna film kan höra medarbetare i restaurangbranschen svara på frågor som eleverna i årskurs nio på Duveds skola har ställt. Flera av de som medverkar i restaurangfilmen är utbildade på restaurang- och livsmedelsprogrammet på JGY.


 Reportaget publicerades 2021-12-06.

 

Läs mer

Här kan du läsa mer om samverkan mellan skola och arbetsliv »