Att arbeta i, eller driva en egen, lokal sportbutik kan innebära så mycket mer än att bara sälja produkter.
Butiken Fjällsport ligger centralt i Duved och drivs idag av Max och Caroline som tog över butiken i maj 2021. Max hade tidigare arbetat länge i butiken och fick tack vare det möjligheten att ta över butiken när de förra ägarna ville sälja. Förutom att Max har arbetslivserfarenhet från butiken så har han även samlat på sig erfarenheter från jobb i restaurangbranschen och arbetat som dykare runt om i världen. I 30-års åldern studerade han själv upp sina gymnasiebetyg.
— Tillsammans har vi gjort många olika saker innan vi tog över den här butiken. Även om man väljer en inriktning när man är ung så kan man jobba med vad som helst framåt. Vi fick möjligheten att ta över detta bolag och vi tog den, berättar Max.
Caroline och Max beskriver Duved som en ort med potential och är under utveckling samtidigt som de drar stora fördelar av Åres turism. Fjällsport vill vara med och bidra till hållbarhet och ha ett nära samarbete med lokalbefolkningen och de lokala föreningarna.
— Vi trivs bra i Duved och det är roligt att driva en butik. Vi vill vara en bra lokal butik som erbjuder det byborna önskar sig, säger Caroline.
Fjällsport är specialiserade på längdskidåkning, alpint och fiske. Det är en butik som drivs oberoende av de stora butikskedjorna och har därför möjlighet att anpassa sortimentet efter vad som efterfrågas och efter det som de själva tycker är viktigt att erbjuda.
— Vi vill att byborna ska trivas i butiken och självklart vill vi att Åre kommuns ungdomar känner sig välkomna hit till oss på Fjällsport. Genom prao får vi möjligheten att visa vad vi håller på med och vilka möjligheter till arbeten det finns i sportbranschen och förhoppningsvis vill de arbeta hos oss i framtiden, säger Caroline med ett leende.
Som praoelev hos Fjällsport får man göra många olika saker. Till grunduppgifterna i butiken hör bland annat att sortera hjälmar, hyra ut skidutrustning och testa på att stå i kassan tillsammans med personalen som ansvarig. Eleven får även ta del av chefsrollens uppgift för att få en förståelse för helheten.
Hanna går i årskurs åtta i Duveds skola och gjorde sina fem dagars prao under vårterminen på Fjällsport.
— Det roligaste var att få stå i kassan och lära sig det. Detta är ett yrke jag skulle kunna tänka mig att arbeta med när jag blir äldre, berättar Hanna.
Caroline tycker att det är viktigt att vara ärlig och transparent som handledare, att eleven känner sig trygg och vågar berätta om det är något de vill eller undrar över.
— Alla ska trivas hos oss oavsett vem man är; chef, medarbetare eller praoelev. Vi har inga höga förväntningar på eleven men önskar gärna att hen vill berätta varför den valde att vara hos oss och vad det är den vill lära sig. Då kan vi försöka tillgodose det så att hen får med sig nya kunskaper från sin tid hos oss.
Det finns inga särskilda utbildningskrav för att arbeta på Fjällsport men vid rekrytering efterfrågas specialistkunskap om exempelvis skidor eller fiske. Max förklarar:
— Vi själva brinner för alpint, längd och fiske och vi vill gärna ha personal som delar detta intresse. De vi anställer ser vi helst är över 18 år men det skulle kunna finnas enklare arbetsuppgifter under sommaren som inte kräver den åldern.
Han upplever också att det finns en studiehets idag och vill inspirera ungdomar att kombinera nytta med nöje i sina yrkesval.
— Vi hoppas också att vi kan inspirera ungdomarna att driva eget företag, säger Max avslutningsvis.
Läs mer
Här kan du läsa mer om projektet Samverkan Skola Arbetsliv »