Vårvinter är renskötselårets sista årstid och den årstid som här i Norrland ofta kallas för den femte årstiden. När vårvintern bjuder på varmare dagar och kallare nätter med minusgrader så bildas skare och då vill renarna rent instinktivt börja sin årliga vandring. Dräktiga vajor (honrenarna) börjar naturligt att vandra mot sin kalvningsplats. Vajorna känns enklast igen på att det är de renar som har horn, den här tiden på året.
Vårflytten går från vinterbeteslandet (skogsland) i öst mot kalvningsland och sommarbeteslandet på fjällen i väst. Efter en lång vinter med mycket snö är det viktigt att renarna får beta på de barfläckar som finns på sluttningarna för att äta upp sig inför kalvningen och att de får göra det i lugn och ro.
Viktigt: Håll avstånd till renarna
Det är mycket viktigt att vajorna får betesro både före och under kalvningen, som vanligen sker från slutet av april till slutet av maj. Vajorna är extremt känsliga under denna period och kan i värsta fall abortera om de blir skrämde eller utsatta för stress. Så om du planerar att ge dig ut till fjälls den kommande tiden – tänk på att hålla stort avstånd till renarna.
Tips inför din tur
Ett tips till dig som längtat efter vårvintern och som tänkt ge dig ut på turer till fjälls; följ markerade leder i så stor utsträckning som möjligt och tänk på att alltid hålla stort avstånd till renarna! Detta gäller från mitten av mars till och med maj månad. Flera av samebyarna har egna Facebook-sidor där du kan hitta mer information.
Områden och samebyar
- Skäckerfjällen/Anjan: Kalls sameby
- Storulvån/Blåhammaren/Sylarna och Vålådalen: Handölsdalens sameby
- Vålådalen/Anaris/Lundörrsfjällen/Oviksfjällen: Tåssåsens sameby
- Sösjöfjällen: Njaarke sameby