På en solig ridplan i Björnänge strax öster om Åre sätts nu de första spadtagen i marken och bygget av ett ridhus drar igång. Om allt går som planerat räknar man med att ridhuset kommer kunna tas i bruk lagom till jul. Och vad kan vara mer välkommet och en bättre julklapp för alla aktiva inom Åre ridklubb och Åre hästsportarena än just det?

En strålande glad Fredrik Broman från styrelsen för Åre hästsportarena har idag fått sällskap av Daniel Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun, Åre kommuns fritidschef Anette Lundin Grip, Ida Broman från Åre ridklubb samt Fredrik Wersén, restaurangägare och företagare i Åre.

– Det har varit en lång tid av hårt arbete som gjorts genom åren av många ideella krafter och eldsjälar för att ha kommit dit vi är idag. Att det nu endast är månader kvar tills föreningen tillsammans med alla ryttare kommer kunna på ett mer hållbart sätt utveckla verksamheten framåt känns fantastiskt, säger Fredrik Broman.

För Åre kommun är föreningslivet en av de viktiga delarna för en hållbar tillväxt. I takt med att kommunens medborgarantal växer så ökar även antalet deltagare på fritidsaktiviteter, de ideella föreningarna blir fler och engagemangen växer. Samtidigt ökar även förväntningarna på variation mellan aktiviteter. Här är Åre ridklubb en förening som skapar bredd och här har Åre kommun valt att stötta föreningen ekonomiskt för att bidra i arbetet till att klubben kan fortsätta utvecklas och skapa en hållbar verksamhet över tid.

– Med det fantastiska engagemanget som finns i de berörda föreningarna så känns det självklart för kommunen att bidra. Det är också bra då det ger en mer jämställd kommunal insats för föreningslivet i kommunen, säger Daniel Danielsson.

Att Åre hästsportarena och det kommande ridhuset ligger just i utkanten av Åre är ingen slump. Utan föreningens eldsjälar, som genom åren jobbat aktivt med projektet, hade det inte tagits några spadtag och det är återigen ordet "tillsammans" som hörs på stallbacken idag.

Fredrik Werséns företag är ett av företagen som bidrar ekonomiskt till byggandet av ridhuset och han belyser vikten av att det måste finnas något för alla.

– Vi har alla olika intressen och även om fjället självklart ofta hamnar i fokus så är det viktigt att det finns en bredd på aktiviteter, att våra barn kan hitta just sitt intresse och trygghet när de växer upp, säger Fredrik.

Det nya ridhuset har möjliggjorts via stöd från Åre kommun, Allmänna Arvsfonden, Bygdemedel, Landsbygdsprogrammet samt lokala företag och privatpersoner.