I slutet av november blev det klart att vi nu är 12 000 personer som bor i Åre kommun. Den 12 000:e invånaren heter Aksel Ydrén som nyligen har flyttat till Sällsjö.

Inflyttningen till Åre kommun ökar kraftigt. De senaste 10 åren har befolkningen ökat med 1 700 personer, något som sticker ut bland Sveriges landsbygdskommuner.

– Det är väldigt positivt att så många väljer att bosätta sig i vår kommun. Med fler invånare får vi en stark ekonomisk motor i kommunen som skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt och utveckling, säger Kaj Söder, kommunchef i Åre kommun.

Att vara en populär inflyttningskommun innebär också en del utmaningar, bland annat ett ökat behov av bostäder, skolor och äldreomsorg.

– Detta är givetvis något vi har med i våra beräkningar och våra befolkningsprognoser är viktiga verktyg när vi planerar för framtiden, säger Kaj Söder.

”Flyttade inte till Sällsjö för att gå på opera”

Den 12 000:e invånaren heter Aksel Ydrén som nyligen har flyttat till Sällsjö där han har köpt hus. Under torsdagen blev Aksel uppvaktad med blommor och presenter i hemmet av Åre kommuns kommunchef, Kaj Söder, och kommunstyrelsens ordförande, Daniel Danielsson (C).

Som för många andra var det en längtan att komma närmare naturen som gjorde att Aksel styrde flyttlasset västerut från Åse i Krokoms kommun där han tidigare bodde.

– Jag flyttade inte till Sällsjö för att dricka kaffe latte och gå på opera direkt, utan det var närheten till natur, jakt och fiske som lockade, berättar Aksel.

Flytten till Sällsjö innebär visserligen lite längre pendlingstid till arbetet på Eldrimner i Ås, men det kommer det förhoppningsvis vara värt.

– Vill man bo nära fjällen ligger Sällsjö väldigt centralt och det är ju i den miljön jag har mina stora intressen, avslutar Aksel.

Thomas Gustafsson vinnare i vår tävling

Tidigare i höstas anordnade vi en tävling där vi uppmanade deltagarna att skicka in förslag på när Åre kommun skulle passera gränsen på 12 000 invånare. Totalt deltog 95 personer i tävlingen och närmast det rätta svaret var Thomas Gustafsson. Thomas gissade på den 21 november och det rätta svaret var dagen därpå, den 22 november.

Vi säger stort grattis till Thomas som nu kommer få ett pris skickat med posten då han bor långt från Åre, i Småland närmare bestämt.