Tisdagen den 9 april skedde en tragisk skidolycka vid Sylarna där en man i 30-årsåldern omkom. Våra tankar går till de anhöriga.

I samband med olyckan aktiverades kommunens POSOM-grupp som åkte upp till Storulvåns fjällstation för att stötta.

– Jag vill rikta ett stort tack till våra ovärderliga medarbetare som ingår i kommunens POSOM-grupp för deras insats den senaste tiden, säger Anna Hammarberg, säkerhetschef på Åre kommun.

POSOM står för psykosocialt omhändertagande och är en funktion som kan aktiveras vid stora olyckor och katastrofer. Om det händer en större olycka eller en katastrof, eller om någon kommuninnevånare finns med i olyckor utanför länet, finns en grupp personer som kan träda in och stötta de drabbade, deras anhöriga och andra oroliga. 

POSOM-gruppen i Åre kommun består av personer från Svenska kyrkan, primärvården, räddningstjänsten och olika verksamheter från Åre kommun. Målet för det psykiska och sociala omhändertagandet som POSOM arbetar med är att försöka lindra i akuta situationer och förebygga psykisk ohälsa på lång sikt.

Mer information

Här kan du läsa mer om POSOM i Åre kommun »

Är du intresserad av att bli en del av Åre kommuns POSOM-grupp? Skriv då till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Så aktiverades POSOM-gruppen

I samband med skidolyckan vid Sylarna aktiverades kommunens POSOM-grupp efter förfrågan från polis till kommunens Tjänsteman i Beredskap (TIB). Tjänsteman i beredskap är kommunens primära kontaktpunkt vid samhällsstörningar och är nåbar oavsett tid på dygnet. TIB:s uppgift är att "upptäcka, verifiera, larma och informera”.