Härom veckan släppte Klimatkollen kommunernas nya klimatbudgetar, alltså beräkningar av koldioxid per kommun och år för att nå Parisavtalet till 2050. Åre kommun hamnar topp 4 och koldioxidutsläppen ser ut att drastiskt minska till redan 2030.

Klimatkollens granskning visar att om utsläppen fortsätter enligt nuvarande trend är det endast 13 kommuner som håller sina budgetar. Åre kommun hamnar topp fyra av Sveriges 290 kommuner.

– Jag blir alltid skeptisk till sådana här listor och statistik, så jag ringde upp Klimatkollen för att gräva lite djupare. Det visade sig att siffrorna baserar sig på Sveriges officiella utsläppsstatistik i Nationella emissionsdatabasen. Här ligger Åre kommun i topp vilket är glädjande, men det är viktigt att komma ihåg att detta bara handlar om koldioxidutsläpp och inte andra växthusgasutsläpp, säger Ida Leidermark som är hållbarhetsstrateg på Åre kommun.

En annan viktig del i Åre kommuns klimatarbete är omställningen av fordonsflottan och dess behov av infrastruktur.

– Vi fortsätter se över hur vi kan främja en omställning av våra fordon och har börjat ett arbete med att ta fram en strategi för förnybara drivmedel och etablera en laddinfrastruktur inom kommunen. Vi börjar först inom vår organisation och kommer därefter se över hela samhället. En viktig del är vårt samarbete med Årehus. Vi ser gemensamt att detta är ett prioriterat arbete, avslutar Ida Leidermark.

Mer information

Läs mer på klimatkollen.se »

 


Har du oro för klimatet? Det är vanligt att känna starka känslor inför att klimatet i världen förändras. Kan dina känslor ibland bli så starka att du har svårt att hantera din vardag? Då kan du behöva hjälp. Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre. Läs mer på 1177.se »