Just nu gör vi en språk- och kulturinventering för 2022 bland våra medborgare. Detta görs för att se vilka behov och önskemål som finns samt om det finns andra nationella minoriteter än den samiska i vår kommun.

Den 1 januari 2010 trädde lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) i kraft. Med lagförändringar från 1 januari 2019. Lagen syftar till att skydda och främja Sveriges nationella minoriteter; samer, tornedalingar, sverigefinnar, judar och romer. Ååren tjïelte/Åre kommun ingår i förvaltningsområdet för samiska och har därmed ett särskilt ansvar för det samiska språket och den samiska kulturen.
 
Syftet med våra frågor är att inventera vilka nationella minoriteter, språkkompetenser samt vilka behov som finns i Åre kommun. För att kommunen ska kunna möta och tillgodose behoven och vara en aktiv samisk förvaltningskommun, behöver vi att ni som berörs av lagen tar er tid att svara på våra frågor. 

Här hittar ni e-tjänsten

https://e-tjanster.are.se/kulturinventering

Inventeringen är såklart frivillig men ditt svar är värdefullt, det hjälper kommunen att leva upp till lagens åtagande och förverkliga dina rättigheter.

Datum

Språk- och kulturinventeringen pågår mellan 18 november och 3 december. Du hittar också enkäten i pappersform på våra bibliotek. Vill du ha den hemskickad tar du kontakt med vår kundtjänst

  • Telefon: 0647-161 00
  • E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.