Foto: Ljusstake

Lagom till första advent tar många fram ljusstakar, stjärnor och elljusslingor för att lysa upp i mörkret. Om dessa inte fungerar ska de sorteras som elavfall och lämnas på någon av kommunens återvinningscentraler, med undantag för Järpen där man lämnar det på FA-stationen.

Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Elavfall innehåller många ämnen som är viktiga att återvinna, som till exempel ädelmetaller och tungmetaller. När man återvinner elavfall plockas alla delar isär för hand för att ta bort alla farliga ämnen. Efter det kan man återvinna olika sorters metaller genom att de smälts ner och återanvänds i nya produkter.

Har du koll på din brandvarnare?

Tisdag den 1 december är det brandvarnardagen. I juletider tänder många levande ljus hemma, därför är det är det bra om du kollar att dina brandvarnare fungerar som de ska. Tänk på att byta batterier om de har suttit i länge. Om brandvarnaren behöver bytas ut mot en ny ska den gamla sorteras som elavfall. Både batterier och brandvarnare kan lämnas på kommunens återvinningscentraler, med undantag för Järpen där man lämnar det på FA-stationen.

Hjälp gärna äldre släktingar och grannar med att kontrollera brandvarnaren för att förhindra olyckor.