S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Den 580 km långa leden sträcker sig mellan Selånger utanför Sundsvall till Nidarosdomen i Trondheim. Drygt 100 km av leden går genom Åre kommun, från Semlan - via Mörsil - Järpen - Duved - Tännforsen - Skalstugan och vidare till riksgränsen. Det innebär att många av oss har leden nästan runt knuten.

Utforska S:t Olavsleden där du bor och ta del av lokal historia, kulturarv och legenden om Olav den helige  vikingakungen och äventyraren. Dela gärna med dig av din tur på Instagram genom att tagga dina bilder och filmer med #följskylten, #stolavsledenåre och @stolavsleden så att fler får möjlighet att upptäcka och uppleva ledens olika smultronställen. 

stolavsleden.com hittar du kartor och mer information.

Delta i Pilgrimsstafetten

Sommaren 2020 är ingen vanlig vandringssommar, men tillsammans kan vi vandra S:t Olavsleden, från Selånger till Trondheim, trots stängda gränser och utan att resa mer än nödvändigt. Följ med på en pilgrimsvandring utöver det vanliga, gå en liten del av S:t Olavsleden, fota och berätta om den och tillgängliggör den därmed för alla som inte har möjlighet att resa hit den här sommaren.

Stafetten är uppdelad i 50 etapper, varav nio av etapperna går genom Åre kommun under perioden 16-24 juli.

Just nu saknas stafettvandrare på två av etapperna:

23 juli Medstugan – Gamla Vägen (11 km)

24 juli Gamla vägen – Riksgränsen (11 km)

Vill du vandra, rida eller cykla en av etapperna och vara etappambassadör för S:t Olavsleden? I så fall kan du anmäla ditt intresse för en eller flera av sträckorna på stolavsleden.com/sv/pilgrimsstafett-2020. En person per sträcka kommer att tilldelas ansvar att fota och skriva några rader om dagens vandring som publiceras på S:t Olavsledens Instagram.

Mer information

Mellan juni 2019 och mars 2022 pågår projektet ”S:t Olavsleden – ett steg i regional utveckling”. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden i samarbete med kommuner och regioner längs ledens sträckning.

 

Syftet med projektet är att stärka regionens attraktivitet och konkurrenskraft genom att i ett regionalt samarbete stötta små och medelstora företag i deras utveckling samt främja en levande landsbygd. Projektet ska även bidra till att stödja de regionala utvecklingsstrategierna i Jämtland Härjedalen och Västernorrland samt bevara och utveckla länens unika natur- och kulturarv och dess attraktivitet.

 

Läs mer på stolavsleden.com/sv/projektet.