Bild på ett kylskåp

Köldmedier som används i värmepumpar, kylar och frysar är starka växthusgaser, som vid ett läckage bidrar till ökad växthuseffekt. Av den anledningen så begränsas användningen av de ”värsta” köldmedierna succesivt.

Från och med den 1 januari 2020 så gäller följande:

  • Förbud mot installation av stationära kyl- och fryssystem med köldmedium med >2500 GWP (Global Warming Potential) (Till exempel R404A)
  • Förbud mot påfyllnad av nytt köldmedium vid service och underhåll av kyl- och frysanläggningar med en fyllnadsmängd på minst 40 ton CO2- ekvivalenter med köldmedium med >2500 GWP. (Till exempel R404A)

Innan installation eller konvertering av stationär kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning som innehåller 14 ton CO2-ekvivalenter eller mer ska tillsynsmyndigheten underrättas. I det här fallet är det Åre kommuns miljöavdelning. Underrättelse ska ske i så god tid att samråd med miljöavdelningen ska kunna hållas. Vid nyinstallation eller konvertering, använd följande blankett: Anmälan nyinstallation eller konvertering av köldmedia

Kontakt

Vid frågor är du välkommen att kontakta Åre kommuns miljöavdelning på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. alternativt 0647-161 00.

Mer information

Läs mer om köldmedia på den här sidan